Με τη δημοτική αρχή Λαυρεωτικής συναντάται σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη για το θέμα της Κερατέας. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των τοπικών αρχών με την κυβέρνηση, μετά την απομάκρυνση των ΜΑΤ και των μπλόκων που είχαν στήσει οι κάτοικοι.

Ads

«Το θέμα της Κερατέας πρέπει να λυθεί και να είναι υποδειγματικό για όλες τις περιοχές που θα έχουμε αντίστοιχα, πιθανότατα, προβλήματα», δήλωσε η Τ. Μπιρμπίλη σε συνέντευξη της την Τρίτη στον Βήμα 99,5. Η ίδια εμφανίστηκε ανοικτή στο διάλογο για τις τεχνολογίες επεξεργασίας των απορριμμάτων, που θα χρησιμοποιηθούν στα αντίστοιχα εργοστάσια, ωστόσο διατήρησε επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο αναθεώρησης του υφιστάμενου περιφερειακού σχεδιασμού, σημειώνοντας: «Πάντοτε οι περιφερειακοί σχεδιασμοί, όταν γίνονται, πρέπει να υλοποιούνται».

Από την πλευρά του, ο δήμος Λαυρεωτικής δεν δέχεται τη δημιουργία ΧΥΤΑ και αντιπροτείνει τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων σε έκταση του ΒΙΟ.ΠΑ. (Βιοτεχνικού Πάρκου) Κερατέας, που θα περιλαμβάνει σύστημα μηχανικής διαλογής και εργοστάσιο αεριοποίησης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», η κυβερνητική πλευρά βρίσκει αυτή τη λύση χρονοβόρα, διότι θα απαιτηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και διεθνής διαγωνισμός για την ανάθεση της κατασκευής του εργοστασίου. Ο δήμος αντικρούει αυτούς τους ισχυρισμούς με δήλωση του δημάρχου Κων. Λεβαντή, ο οποίος τονίζει: «Εχουμε ήδη συντάξει προμελέτη. Το εργοστάσιο θα το κατασκευάσει ο φορέας του ΒΙΟ.ΠΑ., όπου συμμετέχει ο δήμος με 30%. Τα έργα μπορούν να αρχίσουν αμέσως. Ζητάμε να χαρακτηριστεί το εργοστάσιο μέσης όχλησης, ώστε να επιτραπεί η χρήση. Ταυτόχρονα, να εντείνουμε τις προσπάθειες για ανακύκλωση και μείωση των απορριμμάτων». Το κόστος του έργου, που θα το αναλάβει το ΒΙΟ.ΠΑ., έχει υπολογιστεί στα 35 εκατ. ευρώ. Είναι μια λύση που παραμερίζει τη γραφειοκρατία, δεν επιβαρύνει το Δημόσιο και επιταχύνει τη διαδικασία ανέγερσης του εργοστασίου -χωρίς διεθνή διαγωνισμό.

Ads