Στο Βερολίνο ολοκληρώνει την «ευρωπαϊκή του περιοδεία» ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Κι εκεί θα βρεθεί απέναντι στον πιο σκληρό αντίπαλό του, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Ads

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θέλει να πείσει για το ασφαλιστικό, να πιέσει για την αξιολόγηση και να βάλει μπροστά τη συζήτηση για το χρέος. Στόχος δύσκολος καθώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνηθίζει να δυναμιτίζει το κλίμα της διαπραγμάτευσης. 

Όλα αυτά θα γίνουν μετά τα θετικά μηνύματα που πήρε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών με τους Ευρωπαίους ομολόγους του σε Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία αλλά ακόμη και σε Ολλανδία και Φινλανδία. 

Από το γερμανικό «στρατόπεδο» δεν αναμένεται αλλαγή στάσης. Εκτιμάται ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα παραμείνει στη γνωστή «σκληρή γραμμή» της υλοποίησης των συμφωνηθέντων ενώ δεν αποκλείεται να έχει ενστάσεις αναφορικά με το νέο ασφαλιστικό. 

Ads

Για το ζήτημα αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα η στάση της Γερμανίας είναι δεδομένη. Το Βερολίνο είναι και αναμένεται να παραμείνει ανυποχώρητο στο θέμα. Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι προϋπόθεση για τη συνέχιση της στήριξης στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Στο μέτωπο τους χρέους πάντως για μια ακόμη φορά υπάρχει αμερικανική στήριξη. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο τόνισε ότι είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο. Πρόσθεσε πάντως ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί, καθώς «βοηθάει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων» που πρέπει να συνεχιστούν. 

Όσον αφορά τέλος την αξιολόγηση και την προ ημερών «βόμβα» Ντάισελμπλουμ ότι αυτή θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες – η δήλωση είχε εκληφθεί ως «πάγος» στη συζήτηση για το χρέος – πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν χθες ότι ο πρόεδρος του Eurogroup συμπεριλάμβανε στους «μήνες» και τη συζήτηση για το χρέος. 

«Ο κ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι οι “μήνες” που είχε αναφέρει ότι χρειάζονται για την πρώτη αξιολόγηση αφορούσαν και το χρέος μαζί» τόνιζαν κύκλοι του υπουργείου μετά τη συνάντηση Ντάισελμπλουμ – Τσακαλώτου. 

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, η οποία διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. «Έγινε συζήτηση με πολιτικό που θέλει να βρεθούν λύσεις» έλεγαν χαρακτηριστικά. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε καλή τη συνομιλία που είχε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Με ανάρτησή του στο Twitter, έκανε λόγο για συζητήσεις σχετικά με τις προκλήσεις για την Ελλάδα και το Eurogroup.