Συνάντηση, ενόψει της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα, θα έχουν την Τετάρτη το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ads

 
Ο νέος γύρος συζητήσεων, μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης, ξεκινά τη Δευτέρα και συνεργάτες του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τα Νέα, εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως θα βρεθεί η «χρυσή τομή». Ως μεγάλη διαφωνία των δύο πλευρών εμφανίζεται το δημοσιονομικό κενό του 2014. Το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για 500 εκατ. ενώ η τρόικα ανεβάζει το ποσό στα 2 δις ευρώ. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν πως εντός Νοεμβρίου θα υπάρξει σύγκλιση των δύο πλευρών.
 
Άλλα ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο είναι αυτό της αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ), καθώς και των απολύσεων 4.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2013. Σημειώνεται πως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε την Τρίτη πως για να συμπληρωθεί ο στόχος των απολύσεων, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία με την τρόικα, απαιτούνται ακόμη απολύσεις 1.270 υπαλλήλων, υπογραμμίζοντας πως ο στόχος θα επιτευχθεί μέσω των απολύσεων της ΕΡΤ αλλά και των απομακρύνσεων για πειθαρχικούς λόγους και λόγους υγείας.
 
Σημειώνεται πως η τρόικα φέρεται να έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της και να έχει μπλοκάρει και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και για αυτόν τον λόγο δεν κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή, όπως είχε προγραμματιστεί. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αποσκοπεί σε αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων κατά 500 εκατ. ετησίως.