Σε έξι δόσεις αποφασίστηκε να καταβληθεί ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τη συμμετοχή του Ευ. Βενιζέλου, του Γκίκα Χαρδούβελη και του Χρήστου Σταϊκούρα. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι αύριο. Στο τελικό πακέτο διορθώσεων στον ΕΝΦΙΑ δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται τελικά η πρόταση να υπάρξει έκπτωση για τα μη ηλεκτροδοτούμενα κενά ακίνητα. Επίσης αποφασίστηκε ύστερα από «τις αλλαγές που έγιναν» να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα το αντιρατσιστικό στην Βουλή.

Ads

Εξερχόμενος του Μεγάρου ο υπουργός Οικονομικων, Γκ. Χαρδούβελης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την καταβολή του φόρου σε έξι δόσεις και ότι «οι αποφάσεις θα είναι συνεπείς με αυτά που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα».

Την Τετάρτη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο υπουργός των Οικονομικών θα προβεί σε αναλυτικότερη ενημέρωση όσον αφορά στις τελικές διορθωτικές αποφάσεις για τον ΕΝΦΙΑ, οι οποίες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, έχουν ως εξής:

  • Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε έξι δόσεις με την 1η δόση να καταβάλλεται τον Σεπτέμβριο και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2015. Με αυτό τον τρόπο, τα έσοδα θα περάσουν στον προϋπολογισμό του 2014.

    Ads
  • Για τα ακίνητα εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών τα οποία βρίσκονται στις 457 περιοχές, θα ισχύσει η αρχή της χαμηλότερης αξίας. Δηλαδή, θα υπολογιστεί ο φόρος και με βάση την αξία που χρησιμοποιήθηκε για τον ΕΝΦΙΑ και με βάση την αξία του ΦΑΠ του 2013, και ο φορολογούμενος θα πληρώσει το μικρότερο ποσό.

  • Προωθείται η απάλειψη της προϋπόθεσης να μην υπάρχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και προς την εφορία έτσι ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία χορήγησης της απαλλαγής σε όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω των 9000 ευρώ και κτίσματα με επιφάνεια μικρότερη των 150 τετραγωνικών μέτρων αθροιστικά. Η απάλειψη της υποχρέωσης να μην υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, θα επιταχύνει τη διαδικασία χορήγησης της απαλλαγής η οποία θα γίνει με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης. Για το θέμα, μετά την ψήφιση της διάταξης, θα εκδοθεί απόφαση από την γ.γ Δημοσίων Εσόδων.

  • Θα υπάρξει ειδική ρύθμιση ώστε να απαλλαγούν τα ακίνητα της Κεφαλονιάς από τον ΕΝΦΙΑ για έναν χρόνο.

Μετά την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης και την έκδοση των σχετικών αποφάσεων, θα δοθεί χρόνος στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να εκδώσουν τα καινούργια εκκαθαριστικά όπου απαιτούνται. Εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα περί τα μέσα Σεπτεμβρίου ενώ από αυτό το χρονικό σημείο και μετά, θα ανοίξει και η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη διόρθωση των λαθών που έχουν γίνει στις δηλώσεις Ε9.

Σημειωνεται ότι διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ ζήτησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.ΑμεΑ.) από το υπουργείο Οικονομικών κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει οδηγήσει τα άτομα με αναπηρία σε οικονομική απόγνωση.  

ΣΥΡΙΖΑ: Οι πολίτες θα «πληρώσουν το μάρμαρο»

 «Παρά τη ρύθμιση για 6 δόσεις και τις αγωνιώδεις προσπάθειες να αλλάξει η ατζέντα από τη φορολογική βαρβαρότητα του ΕΝΦΙΑ, οι πολίτες αντιλαμβάνονται πλέον ότι θα κληθούν να “πληρώσουν το μάρμαρο” από τα εκκαθαριστικά του, τα οποία, παρά τις εξαγγελίες, δεν είναι σαφές ακόμη πόσο θα μειωθούν», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.
 
«Υπάρχουν πληροφορίες ότι η συνολική φορολογική επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ, παρά την αρχική πρόβλεψη για 3,2 δισ., ξεπερνούν κατά εκατοντάδες εκατομμύρια την αρχική πρόβλεψη και είναι μεταξύ 3,5 και 4 δις! Η κατάσταση αυτή επιτρέπει βέβαια στην κυβέρνηση να προχωρά ανέξοδα σε μειώσεις των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ, αφού τελικά θα εισπράξει (δήθεν από λάθος!) τα αρχικά προβλεπόμενα», προσθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση.
 
 «Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει σήμερα το συνολικό άθροισμα των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ καθώς και την κατανομή τους ανά νομό. Κάθε ημέρα καθυστέρησης δημοσιοποίησης των στοιχείων, επιβαρύνει την κυβέρνηση επιπρόσθετα, γιατί, αφού έκανε το έγκλημα, τώρα προσπαθεί να αποκρύψει τα τεκμήρια του», καταλήγει.
 
Στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα προωθήσει την επιβολή φόρου μόνο στην πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπως δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Στρατούλης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΑΝΕΛ: Απόλυτος εμπαιγμός η σύσκεψη Σαμαρά- Βενιζέλου

Είναι «απόλυτος εμπαιγμός η σύσκεψη κορυφής της… “κεντροδεξιάς” συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, με το δήθεν ανακάτεμα της τράπουλας για τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που υποχρεούνται να πληρώσουν οι Έλληνες, όταν ο στόχος των 3,2 δισ. ευρώ παραμένει αναλλοίωτος, με 2,5 εκατ. πολίτες να αδυνατούν πλέον να φοροδοτήσουν, μεγαλώνοντας τη μαύρη τρύπα των αναγκαστικών οφειλών τους προς το δημόσιο, με υπαίτια την εφιαλτική μνημονιακή οικονομική πολιτική», αναφέρει από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουίκ.

ΔΗΜΑΡ: Δεν αίρονται οι αδικίες

«Οι κυοφορούμενες διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ δεν αίρουν τις στρεβλώσεις και τις αδικίες που επιφέρει ο συγκεκριμένος φόρος. Απαιτούνται ριζικές αλλαγές και νέες δομικές ρυθμίσεις, που θα ενσωματώνουν, σε κάθε περίπτωση, μια προοδευτική κλίμακα στη φορολόγηση για το σύνολο των ακινήτων και όχι καθενός χωριστά και θα προβλέπουν αφορολόγητο», σχολιάζει η Αγίου Κωνσταντίνου.

ΚΚΕ: Άθικτος παρέμεινε ο ΕΝΦΙΑ

«Τόσο οι δήθεν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, που τελικά παρέμεινε στην ουσία άθικτος, όσο και η συζήτηση για τις “φοροελαφρύνσεις”, αποτελούν το δόλωμα για να αποσπάσει η κυβέρνηση τη λαϊκή ανοχή σε μια πολιτική, που φέρνει νέα αντιλαϊκά “ισοδύναμα” και ανατροπές στο εισόδημα, τις συντάξεις, τις εργασιακές σχέσεις», αναφέρει σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Το κεφάλαιο θα είναι ο μοναδικός κερδισμένος από τις όποιες διεκδικήσεις της κυβέρνησης στις συναντήσεις με την τρόικα και από την πολιτική ισοπέδωσης των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων που αποτελεί το προαπαιτούμενο της καπιταλιστικής ανάκαμψης», καταλήγει ο Περισσός.