Στο Παρίσι θα μεταβεί σήμερα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γ. Παπανδρέου, όπου θα συναντηθεί με το Γάλλο Πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί. Η συνάντηση πραγματοποιείται ενόσω σε ευρωπαϊκό επίπεδο κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για την κρίση χρέους.

Ads

Μετά τη συνάντηση με τον Ν. Σαρκοζί, ο Γ. Παπανδρέου θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της της Ευρωζώνης. Σημειώνεται ότι χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ε.Ε, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ στις Βρυξέλλες, στον οποίο έθεσε την ελληνική θέση για μια «λύση – πακέτο» στο θέμα της συνολικής απάντησης της Ευρωζώνης στην κρίση δημόσιου χρέους. Η χθεσινή συνάντηση διήρκεσε πάνω από μία ώρα και σύμφωνα με τον Γ. Πεταλωτή συζήτησαν για θέματα οικονομίας αλλά και για τις εξελίξεις στη Βόρειο Αφρική. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε ότι “θα συνεχισθούν και στο μέλλον οι σκληρές διαπραγματεύσεις”.

Η σημερινή συνάντηση με το Νικολά Σαρκοζί πραγματοποιείται ενόσω σε ευρωπαϊκό επίπεδο κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για την κρίση χρέους, οι οποίες γίνονται πιο επιτακτικές μετά την υποβάθμιση και της Ισπανίας από τη Moody’s. Συγκεκριμένα, αύριο στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης θα τεθεί επί τάπητος το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» και η περίπτωση της Πορτογαλίας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε γαλλική κυβερνητική πηγή στο Reuters, «προς το παρόν» δεν προετοιμάζεται ένα συνολικό σχέδιο λύσης για την κρίση χρέους, ωστόσο οι ηγέτες θα επιδιώξουν αύριο να σημειώσουν πρόοδο στο θέμα του προτεινόμενου από τη Γερμανία και τη Γαλλία «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας». Όμως, όπως πρόσθεσε, δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα επιτευχθεί την Παρασκευή συμφωνία επί του θέματος, καθώς η σχετική «διορία» λήγει στο τέλος του μήνα. Σύμφωνα με τους όρους του προτεινόμενου Συμφώνου, τα ευρωπαϊκά κράτη θα συμφωνήσουν σε ορισμένα κριτήρια βάσει των οποίων θα μετράται η ανταγωνιστικότητά τους.

Ads

Όσον αφορά στην Πορτογαλία, αναμένεται να συζητηθούν τα μέτρα που πρέπει να λάβει η χώρα ώστε να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα, καθώς οι αγορές προεξοφλούν ότι θα είναι η επόμενη χώρα που θα ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης. Την ίδια στιγμή πάντως, η Moody’s υποβάθμισε σήμερα την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας σε Aa2 από Aa1, έτοντάς την παράλληλα σε αρνητική προοπτική. Στην ανακοίνωσή του ο διεθνής οίκος εκφράζει επιφυλάξεις για την ικανότητα της ισπανικής κυβέρνησης να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση της χώρας.