Συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε και με αξιωματούχους εβραϊκών οργανώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ads

Γιώργος Παπανδρέου και Μπαν Γκι Μουν συζήτησαν για το Κυπριακό, την ονομασία της ΠΓΔΜ, το Μεσανατολικό, την κλιματική αλλαγή και το θέμα των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία για τη Μεσόγειο η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή πολλών ηγετών της ευρύτερης περιοχής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει την «επίτευξη αμοιβαίας αποδεκτής λύσης» και σημείωσε ότι «είναι σειρά της γειτονικής χώρας να δείξει ότι επιθυμεί την εξεύρεση λύσης».

Ads

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι η χώρα στηρίζει τις προσπάθειες του Κύπριου προέδρου Δ.Χριστόφια για επανένωση της νήσου στη βάση μιας βιώσιμης λύσης, σύμφωνης με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να σταματήσουν οι έξωθεν μη παραγωγικές παρεμβάσεις στο ζήτημα του Κυπριακού.

Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Χρίστος Χριστοφίδης, είχε δηλώσει νωρίτερα πως «οι προτάσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου, δυστυχώς, δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για συζήτηση». Επιπλέον σημείωσε ότι «είναι προτάσεις που δημιουργούν τετελεσμένα στο Κυπριακό, ή εμπεδώνουν τετελεσμένα, σε αντίθεση με τις προτάσεις της δικής μας πλευράς, οι οποίες στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο, στηρίζονται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και την ίδια στιγμή είναι προτάσεις, που μπορούν να δώσουν διέξοδο».

Μετά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε και με στελέχη εβραϊκών οργανώσεων, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις του εβραϊκού λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει «πολύ καλό κλίμα» στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι δημιουργούνται οι προοπτικές για «εμβάθυνση των σχέσεων» και για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας σε «ζωτικούς τομείς» της Οκονομίας, όπως ο Τουρισμός και το Εμπόριο.

Από την πλευρά τους οι αξιωματούχοι των εβραϊκών οργανώσεων εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του Έλληνα πρωθυπουργού για τις τελευταίες εξελίξεις, τόσο σε ό,τι αφορά την εδραίωση της συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ, όσο και για τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Αύριο ο Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, με τον οποίο θα συναντηθεί και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Δ. Χριστόφιας, που έφτασε απόψε στη Νέα Υόρκη.