Τετ-ατετ ε τον Αμερικανό πρόεδρος Μπαρακ Ομπάμα θα έχει η Γερμαρνίδα καγκελάριος την Κυριακή πριν την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7), με τους δύο ηγέτες να θέτουν επί τάπητος το ελληνικό ζήτημα.

Ads

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Μπαράκ Ομπάμα θα συζητήσουν κατά τη διμερή συνάντησή τους κυρίως θέματα εξωτερικής πολιτικής και τις κοινές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν, με τον Λευκό Οίκο να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της Ελλάδας καθώς επιθυμεί να κλείσει το ζήτημα ώστε να μην υπάρχουν νέες αποσταθεροποιητικές τάσεις οικονομικά και γεωπολιτικά στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι οι παραδοσιακά πολύ ισχυρές σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ δοκιμάστηκαν τους τελευταίους μήνες με τις αποκαλύψεις για τις τηλεφωνικές υποκλοπές που διενεργούσαν οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών, κυρίως με την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της καγκελαρίου. Τελευταία, νέες αποκαλύψεις για τη συνεργασία των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών με τις αμερικανικές υπηρεσίες προκειμένου να κατασκοπεύσουν ευρωπαίους αξιωματούχους, έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την Μέρκελ μέσα στη χώρα της.