Κοινές δηλώσεις πραγματοποίησαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ads

«Οι Ουκρανοί αποτελείτε έμπνευση για όλους τους δημοκρατικούς πολίτες», είπε αρχικά ο Κ. Μητσοτάκης.

«Καμία απόπειρα επαναχάραξης καθορισμένων συνόρων με τη χρήση στρατιωτικής βίας δεν θα γίνει ανεκτή. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση των περιοχών της Ουκρανίας όπως επιχειρεί να επιβάλλει δια των όπλων η Ρωσία», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμα πως είμαστε στο πλευρό των Ουκρανών, γιατί οι δύο λαοί συνδέονται με μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς. Πιο αναλυτικά ανέφερε τη Μαριούπολη, «μια πόλη με ελληνικό όνομα και ελληνικό αίμα», όπως είπε, και τα εγκλήματα που έχουν συμβεί εκεί, αλλά και την Οδησσό.

Ads

Σημείωσε επίσης ότι ο πόλεμος «στην Ουκρανία δοκίμασε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όπως και την Ελλάδα, καθώς η Μόσχα χρησιμοποίησε ως όπλο το φυσικό αέριο, προκαλώντας μια διεθνή ενεργειακή κρίση και μια κρίση πληθωρισμού».

Ενέταξε, παράλληλα, και τα σιτηρά στη φαρέτρα των πιέσεων των παγκοσμίων τιμών. «Γίνεται φανερό ότι ο πόλεμος αφορά ολόκληρο τον πλανήτη μας γι αυτό και η συγκεκριμένη πρακτική πρέπει να καταδικαστεί η συμφωνία (σ.σ. για την Μαύρη Θάλασσα) πρέπει να ισχύσει αμέσως. Σε αυτήν άλλωστε η Αθήνα έχει συμβάλει σημαντικά διότι όπως είχαμε την ευκαιρία και να συζητήσουμε περισσότερο από το 50% των ουκρανικών σιτηρών εξάγονται μέσω πλοίων ελληνικών συμφερόντων», είπε.

Ζελένσκι: Ευχαριστούμε για την στήριξη που έχετε δείξει στην Ουκρανία

Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε αρχικά ότι «είναι μεγάλη τιμή να βρίσκεται στην Αθήνα» και ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για τη στήριξη και την προσοχή που έχει δείξει στην Ουκρανία.

«Συζητήσαμε ορισμένες προτεραιότητες: Πληροφόρησα για την κατάσταση μάχης, για τους Ρώσους τρομοκράτες και τις ανάγκες μας. Έχω πει πως από τις πολύ σημαντικές προτεραιότητες για να τερματίσουμε την εισβολή, είναι η βοήθεια της Ελλάδας στην εκπαίδευση των πιλότων μας στα F-16», τόνισε.

Ανέφερε ακόμα πως είναι σημαντική η βοήθεια για την πόλη της Οδησσού και της παρευξείνιας περιοχής ότι οι ελληνικές εταιρείες είναι έτοιμες να μεταφέρουν τα ουκρανικά σιτηρά.