Συνάντηση με τον «πρωθυπουργό» του  Τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες, με την σχετική φωτογραφία να δημοσιοποιείται από το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Ads

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής υποβάθμισε το γεγονός υποστηρίζοντας ότι: «Δεν συναντήθηκα με τον Τατάρ, διασταυρωθήκαμε στο πρωινό του ξενοδοχείου, μιλήσαμε για κανένα δίλεπτο και του είπα πως η λύση των δύο κρατών δεν θα μας πάει πουθενά. Όταν ο κ. Τατάρ μιλάει για δύο κράτη, κανείς στην Ευρώπη δεν τον ακούει, σταματάει η συζήτηση. Ας βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Το πλαίσιο των σχέσεων μας με την Τουρκία μετά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ξεκάθαρο».

Πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία και θεωρώ πως θα συνεχίσει στη λογική της αποκλιμάκωσης».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Reporter της Κύπρου, που επικαλείται πληροφορίες από δημοσιογράφους από τα κατεχόμενα, ο Ερσίν Τατάρ, είχε την ευκαιρία να επαναλάβει στον Κ. Μητσοτάκη τη θέση του για λύση δύο κρατών, ενώ του υπενθύμισε τα άδικα, όπως τα χαρακτήρισε εμπάργκο κατά των Τουρκοκυπρίων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίζει από την πλευρά του πως μόνο μια λύση Ομοσπονδίας μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Σημειώνουν μάλιστα πως η συνάντηση του κατοχικού ηγέτη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, διεξήχθη στις 12 και 20 και είχε διάρκεια λιγότερη από μια ώρα.