Σφοδρά πυρά κατά του Ισραήλ, για τη «σφαγή» όπως τη χαρακτήρισε στη Γάζα, εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο να επισημαίνει μόνη λύση αποτελεί η ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος διαφώνησε ανοιχτά με την αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού σε «τρομοκρατική οργάνωση» για τη Χαμάς, κάνοντας λόγο για «βάναυση προσέγγιση».

Ads

«Υπάρχει ένα σημαντικό θέμα στο οποίο δεν είμαστε σύμφωνοι. Δεν θεωρώ τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς -αντιθέτως έχει ιδρυθεί για να προστατεύσει τα εδάφη, είναι αντιστασιακή οργάνωση που δυστυχώς απέναντι στην απώλεια ανθρώπινων ζωών που φτάνει τις 45.000 προσπαθεί να δώσει αγώνα προστασίας. Είναι αντιστασιακή οργάνωση, θα πρέπει να το δούμε αυτό το πράγμα. Θα ήταν βάναυση προσέγγιση να την ονομάσουμε τρομοκρατική οργάνωση, τη θεωρώ οργάνωση που δίνει αγώνα για να προστατεύσει τα εδάφη και τον λαό τους», ανέφερε.

Διάσταση απόψεων Ερντογάν – Μητσοτάκη για τις μειονότητες

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε αναφορά σε «τουρκική μειονότητα στη Θράκη», ενώ μίλησε για δυο «κοινότητες» στην Κύπρο.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε υπενθυμίζοντας ότι με βάση τη συνθήκη της Λωζάννης η μειονότητα είναι θρησκευτική και ζητώντας να επανεκκινήσει ο διάλογος για το Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Ads

«Οι μειονότητες στις χώρες μας που προσδιορίζονται από τη συνθήκη της Λωζάνης αποτελούν και το πιστεύω βαθιά αυτό μία γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο λαών μας. Από τη μία πλευρά η ελληνική μειονότητα έστω και δραστικά μειωμένη πληθυσμιακά εμπλουτίζει την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Τουρκίας. Χρειάζεται όμως και τη στήριξη της τουρκικής πολιτείας για να συνεχίσει να το πράττει. Ενώ στη Θράκη Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι συμπολίτες μας διαβιούν ειρηνικά με την ευρωπαϊκή αλλά και την ελληνική έννομη τάξη να τους εγγυάται ένα καθεστώς ίσων ευκαιριών. Και πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι σε αυτό τον στόχο είμαι προσωπικά προσηλωμένος», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαφωνία και για τη Μονή της Χώρας

Όσον αφορά τη Μονή της Χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Με ειλικρίνεια συζητήσαμε τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι η μονή της χώρας θα λειτουργήσει πια ως τέμενος, άκουσε όσα είπε και πιστεύω ότι κατ’ ελάχιστον είναι σημαντικό να μπορούμε να διαφυλάξουμε την πολιτιστική αξία του μνημείου για να μπορεί να είναι επισκέψιμο από όλους».

«Χώρα υπόδειγμα η Τουρκία στην προστασίας της πολιτισμικής κληρονομιάς», τόνισε από την πλευρά του ο Ερντογάν σε σχέση με τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε Τζαμί, σημειώνοντας πως πρόκειται για απόφαση που ελήφθη το 2020.

«Το Καρί Τζαμί είναι ανοιχτό για επίσκεψη από όλους», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Άκρως εποικοδομική συνομιλία»

«Είχαμε μία άκρως εποικοδομητική και ειλικρινή συνομιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη» σημείωσε αρχικά στην τοποθέτησή του ο κύριος Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στη συμφωνία δημιουργίας κοινού επιχειρηματικού συμβουλίου των δύο χωρών αλλά και στο μνημόνιο κατανόησης διαχείρισης καταστροφών που υπεγράφη σήμερα στην Άγκυρα.

«Είναι η τέταρτη συνάντησή μας τους τελευταίους δέκα μήνες κάτι το οποίο πιστεύω ότι αποδεικνύει ότι οι δύο γείτονες μπορούμε πλέον να καθιερώσουμε την προσέγγιση της αμοιβαίας κατανόησης όχι πλέον ως κάποια εξαίρεση. Αλλά ως μία παραγωγική κανονικότητα που δεν αναιρείται από τις γνωστές διαφορές στις θέσεις μας» ανέφερε ξεκινώντας τη δική του τοποθέτηση ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Εντύπωση προκάλεσε πάντως η απουσία της παραμικρής αναφοράς εκ μέρους ων δυο ηγετών στις ελληνοτουρκικές διαφορές αναφορικά με το Αιγαίο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου ήταν παρόντες οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, και οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Ακολούθησαν διευρυμένες επαφές με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των υφυπουργών Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Κώστα Φραγκογιάννη, και του Μπουράκ Ακσαπάρ, του Διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη και του Τούρκου ομολόγου του, Ιμπραήμ Καλίν, του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Αθανάσιου Ντόκου, της Συμβούλου Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού, Αριστοτελίας Πελώνη, και της Διευθύντριας Επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Κύρας Κάπη.

Στη συνεχεία ο πρόεδρος της Τουρκίας θα παραθέσει δείπνο στον Έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική αποστολή.