Για μια νέα και θετική εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη, την οποία χαρακτήρισε «καρποφόρα».

Ads

«Κάναμε διευρυμένη αξιολόγηση των σχέσεών μας. Μετά από δύο εβδομάδες, οι Ερντογάν και Μητσοτάκης θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη», είπε.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η συμφωνία κινείται σε τρεις άξονες: αυτού του πολιτικού διαλόγου, της ενίσχυσης των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της θετικής ατζέντας των συνομιλιών.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «είχαμε μια καρποφόρα συνάντηση και ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο».

Ads

Από την πλευρά του ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στον οδικό χάρτη των επαφών που θα υπάρξει ανάμεσα στις δυο πλευρές το επόμενο διάστημα. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμα ότι κρίσιμο σημείο για το Κυπριακό είναι κρίσιμη η επανέναρξη των συνομιλιών ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι για εμάς οι μειονότητες είναι γέφυρες συνεργασίας και στην Ελλάδα απολάβουν ισοπολιτεία και ισονομία.

Στη συνέχεια ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ακόμα ότι «απαραίτητη προϋπόθεση του μεταναστευτικού όσο και κάθε άλλου συναφούς ζητήματος είναι η αντιμετώπιση των περιφερειακών κρίσεων που προκαλούν αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή μας και είχαμε σήμερα την ευκαιρία με τον κ. Φιντάν να συζητήσουμε για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για τη Συρία, για τη Λιβύη, για τις συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο ακριβώς αυτό της περιφερειακής σταθερότητας είναι σημαντικό για τις διμερείς μας σχέσεις να διατηρηθεί το κλίμα ηρεμίας στην περιοχή μας με αποχή από επιθετική ρητορική και μονομερείς ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την προσέγγιση».