Με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών συναντάται σήμερα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Κατά τη συνάντηση αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το θέμα της επανασύστασης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, με την υπαγωγή σε αυτό του Λιμενικού Σώματος.

Ads

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών αναμένεται να αναφερθεί στην ανάγκη ισχυρής εκπροσώπησης της Ελλάδας στα Διεθνή Φόρα και θα επισημάνει μια σειρά από ζητήματα στα οποία ο εφοπλισμός χρειάζεται την διαπραγματευτική αρωγή της Πολιτείας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα θέματα των ατμοσφαιρικών εκπομπών των πλοίων, η πειρατεία, οι Κατευθυντήριες Γραμμές περί κρατικών ενισχύσεων στις θαλάσσιες μεταφορές, η ποινικοποίηση του ναυτικού επαγγέλματος, κ.α..

Ειδική αναφορά αναμένεται να γίνει στην ναυτική εκπαίδευση και στην προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα. Όπως θα επισημανθεί εν μέσω κρίσης η ναυτιλία – κυρίως η ποντοπόρος- προσφέρεις σημαντικές ευκαιρίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας και πολύ καλές αμοιβές. Όμως ακόμη και σήμερα ελάχιστοι νέοι γνωρίζουν τα οφέλη και το σύγχρονο πλαίσιο στο οποίο δραστηριοποιούνται οι ελληνικές εφοπλιστικές επιχειρήσεις.