Την έναρξη του 4ου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ κήρυξαν το πρωί της Τρίτης οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και Άντονι Μπλίνκεν, ενώ θα ακολουθήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών.

Ads

Ο κ. Δένδιας καλωσόρισε τον ομόλογό του στην Αθήνα, τονίζοντας πως από την τελευταία συνάντηση τους έχουν αλλάξει πολλά. «Έχουμε βιώσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά ανάμεσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις η συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ είναι ακόμη πιο ισχυρή. Προωθεί τα κοινά μας συμφέροντα και την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» υπογράμμισε μεταξύ ο άλλων ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Επίσης, ο κ. Δένδιας τόνισε πως οι στρατηγικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες δείχνουν το συνεχές ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή σχετικά με τη συνεργασία και την άμυνα.

Υπογράμμισε δε πως οι δύο χώρες έχουν κοινές αξίες, κοινό σεβασμό για το Διεθνές Δίκαιο. Αναφερόμενος στις συνομιλίες που θα έχει με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, είπε ότι θα συζητήσουν για την άμυνα και την ασφάλεια, την επιβολή του διεθνούς δικαίου και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των λαών. «Θα κάνουμε έναν ανοικτό διάλογο σχετικά με τα περιφερειακά πολιτικά προβλήματα», προσέθεσε.

Ads

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στη γεωστρατηγική και ενεργειακή σημασία της Αλεξανδρούπολης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Θέλουμε να συνδέσουμε ακόμα και τους ηλεκτρικούς μας αγωγούς» επισήμανε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Μπλίνκεν, ο οποίος σημείωσε ότι από τον προηγούμενο διάλογο του 2021 έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών.  «Η χώρα έχει γίνει κόμβος στην περιοχή για τις στρατιωτικές ομάδες των ΗΠΑ στην περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο έχουν ανοίξει θέσεις εργασίας ανάμεσα στις χώρες μας» ανέφερε, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει επενδύσεις 123 εκατ. δολαρίων στην περιοχή της Σούδας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην ταχύτητα με την οποία η Ελλάδα απέστειλε βοήθεια στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό. «Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλαν βοήθεια και εσύ ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που επισκέφτηκε την Τουρκία» είπε, απευθυνόμενος στον ομόλογό του. «Θυμάμαι Νίκο ότι υποσχέθηκες πως η Ελλάδα θα βοηθήσει την Τουρκία, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να περιμενουμε έναν ακόμη σεισμό για να συσφίγξουμε τις σχέσεις μας. Είναι μία σημαντική στιγμή σε ένα σημαντικό μέρος του κόσμου» τόνισε.

Στο μέτωπο της ενέργειας ο κ. Μπλίνκεν απέδωσε τα εύσημα στην Ελλάδα για την πρόοδο στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών. « Έχετε δείξει εξαιρετική πρόοδο σε αυτόν τον τομέα. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή και περιορίζεται η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο» σημείωσε.

Σημείωσε ακόμη ότι πάνω από 1 εκατ. Αμερικανοί επισκέπτονται την Ελλάδα ή ζουν στην Ελλάδα, καθώς οι δύο λαοί έχουν στενές σχέσεις. «Ακούν τις μουσικές τους, βλέπουν τις ίδιες ταινίες, τρώνε το ίδιο φαγητό» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, υπογράμμισε τη βούληση να ενισχυθούν περαιτέρω και οι σχέσεις μεταξύ των πανεπιστημίων των δύο χωρών. Στόχος σε πρώτη φάση είναι να φτάσουν οι φοιτητές που συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής σπουδών στους 100.000.