Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον θα συναντηθεί την Κυριακή στην Αθήνα με τον Έλληνα ομόλογό της Σταύρο Λαμπρινίδη. Η ατζέντα της συνάντησης είναι διευρυμένη ενώ κεντρικά θέματα θα είναι το Κυπριακό και ελληνικά ζητήματα.

Ads

«Η επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα πραγματοποιείται σε μια περίοδο που είναι πολύ στενή η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και το κλίμα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι πάρα πολύ θετικό» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Αναφερόμενος στην ατζέντα της συνάντησης της αμερικανίδας υπουργού με τον Έλληνα ομόλογό της Σταύρο Λαμπρινίδη, ο κ. Δελαβέκουρας τόνισε ότι θα πραγματοποιηθεί μια σε βάθος συζήτηση, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Ειδικότερα, σημείωσε πως αντικείμενα συζήτησης θα αποτελέσουν η κατάσταση στη Βόρειο Αφρική, στη Μέση Ανατολή και στη Λιβύη (για το θέμα αυτό, τόνισε, θα είναι σημαντική η 4η Συνάντηση της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, στην Κωνσταντινούπολη), οι εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων, με δεδομένο το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την περιοχή, αλλά και επιμέρους θέματα, όπως το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η πρόοδος της Αλβανίας, αλλά και το ζήτημα του Κοσόβου.

Ads

Παράλληλα, θα εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και η πορεία των διαπραγματεύσεων, οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, αλλά και η ενταξιακή πορεία της γείτονος, καθώς επίσης και η κατάσταση στην ευρωζώνη.

«Η Τουρκία πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας είναι υποχρέωση της Τουρκίας», ανέφερε ο κ. Δελαβέκουρας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου (ο οποίος υποστήριξε ότι η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία το 2012 θα οδηγήσει σε αδιέξοδο στο Κυπριακό και σε πάγωμα των ευρω-τουρκικών σχέσεων) σημείωσε ότι η Τουρκία «δεν είναι σε θέση ούτε να απειλεί ούτε να εκβιάζει: έχει αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οφείλει να ανταποκριθεί σε αυτές».

Σχετικά με αναφορές του τουρκικού Τύπου ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να ανοίξει μονομερώς τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της σε πλοία και αεροσκάφη νηολογημένα στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Δελαβέκουρας υποστήριξε ότι η εφαρμογή του Πρωτόκολλου της Άγκυρας είναι υποχρέωση για την Τουρκία τονίζοντας ότι επιθυμία τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να δουν την Τουρκία να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών – μελών της.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ θεωρεί ότι η επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα έχει και χαρακτηριστικά «ιμπεριαλιστικής παρέμβασης», ενώ καλεί το λαό σε εγρήγορση και σε ένταση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης.