Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είχε σήμερα (Πέμπτη) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ads

Σύμφωνα με κ. Τσίπρα, οι δύο άνδρες συζήτησαν για τα θέματα που θα τεθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως είναι το προσφυγικό και η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία που έχει η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη γειτονική χώρα, καθώς και για την Αλβανία, σε περίπτωση βεβαίως που η χώρα αυτή «τηρήσει τις δεσμεύσεις της σε σχέση με την Ελληνική Εθνική Μειονότητα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας που αποφασίστηκαν στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καλώντας τους Ευρωπαίους να τις εφαρμόσουν.

Συνάντηση με Μητσοτάκη

Την ευκαιρία να θέσει, για ακόμα μια φορά, το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα (Τετάρτη) με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην ατζέντα της συζήτησης, λοιπόν, τέθηκαν τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

Έτσι, εκτός από τα θέματα του Brexit (και οι συνέπειες μιας άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση) και της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, συζητήθηκε η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, με έμφαση σε δύο ζητήματα:

  • την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο,
  • τη συνέχιση της οικονομικής ενίσχυσης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος, υπό την προϋπόθεση της τήρησης εκ μέρους της Τουρκίας των υποχρεώσεων που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας του 2016.

Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα, Κύπρος και Βουλγαρία -με κοινό έγγραφο που απέστειλαν στο συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο- ζήτησαν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, όπως είναι ένα σύστημα μετεγκατάστασης προσφύγων που βρίσκονται στις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και ένα αξιόπιστο μηχανισμό επιστροφών από την Ε.Ε.