Έκκληση για εθνική συναίνεση απηύθυνε και πάλι ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του προς τους Έλληνες, μετά την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στη Βουλή. Πρότεινε κοινές ομάδες εργασίας, ακόμα και πρόσωπα κοινής αποδοχής σε κρίσιμες θέσεις, προκειμένου να καταστεί «ισχυρότερη η διαπραγματευτική θέση της χώρας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου, αν η χώρα παρουσιαστεί εκεί με ένα πρόγραμμα ευρύτερα αποδεκτό».

Ads

Ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν κάθε χρήσιμη πρότασή τους, τονίζοντας ότι η υπέρβαση των κομματικών τειχών συμβολίζει την απαραίτητη διάθεση αλλαγής, συνιστά απόδειξη της σοβαρότητας της χώρας έναντι των εταίρων-δανειστών της αλλά και έναντι της δικής της προσπάθειας και τρίτον η προσπάθεια αποκτά μεγαλύτερη διάρκεια καθώς, όπως ανέφερε, σπάνε κάθε αντίσταση μικρών ή μεγάλων συμφερόντων που δεν θέλουν την αλλαγή.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «στο Υπουργικό Συμβούλιο χθες πήραμε ομόφωνη απόφαση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Πρώτη φορά έχουμε ένα συστηματικό και λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για την οικονομική μας πολιτική. Και σε αυτό το πρόγραμμα έρχεται να προστεθεί το σχέδιο μας στο οποίο περιλαμβάνονται μεγάλες αλλαγές. Έγινε μετά από συστηματικές διαδικασίες διαβούλευσης και συνεννόησης με άλλα κόμματα, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με κοινωνικούς εταίρους. Και περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές παντού».

Ads

Κάλεσε και πάλι όλους, και μέχρι την ψηφοφορία, αλλά και μετά – κατά την εφαρμογή του προγράμματος αυτού – «να καταθέσουν κάθε χρήσιμη πρότασή τους. Κάθε δίκαιη πρόταση που θα κατανέμει ακόμα καλύτερα τα βάρη αυτής της κρίσης ή τους όποιους καρπούς της ανάπτυξης υπέρ των ασθενέστερων και με μεγαλύτερες υποχρεώσεις στους έχοντες. Κάθε έξυπνη πρόταση που θα δώσει γρήγορη ώθηση στην επένδυση και την ανάπτυξη. Κάθε αποτελεσματική πρόταση που αξιοποιεί ακόμα καλύτερα τον πλούτο και τα φορολογικά έσοδα του κράτους».

Αρκεί «οι προτάσεις αυτές να είναι εφικτές, να μας οδηγούν στον στόχο του νοικοκυρέματος της οικονομίας και του κράτους μέσα στο πλαίσιο των διεθνών μας υποχρεώσεων», πρόσθεσε.

Εκτιμώντας ότι υπάρχουν πολλές και σημαντικές συγκλίσεις με τις ηγεσίες όλων των κομμάτων, τις κάλεσε και πάλι να συνεργαστούν, επισημαίνοντας πως «με εθνική συνεννόηση μπορούμε να διαπραγματευτούμε – εκείνες τις λύσεις που προκρίνουμε – από κοινού με τους εταίρους μας. Κοιτώντας το καθήκον και όχι το αποτέλεσμα της επόμενης κάλπης. Να δουλέψουμε με κοινές ομάδες εργασίας. Να επιλέξουμε ακόμα και πρόσωπα κοινής αποδοχής σε κρίσιμες θέσεις. Να επεξεργαστούμε κοινές προτάσεις. Πολιτικές, που μας οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Και όχι που μας κάνουν να αποκλίνουμε από τους στόχους. Μπορούμε και πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να υπερβούμε τα κομματικά τείχη. Όλοι μας, ο καθένας μας, να σταθούμε αλληλέγγυοι στους πολίτες».

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, με τη συνεργασία, «κάνουμε απαραίτητη υπέρβαση, που συμβολίζει την αλλαγή. Παραμερίζουμε τις μικροκομματικές και ψηφοθηρικές αντιλήψεις. Βάζουμε πρώτα την Πατρίδα. Δεύτερον, δείχνουμε τη σοβαρότητά μας απέναντι στους εταίρους μας. Ότι είμαστε σοβαροί με τα δικά τους χρήματα που μας δανείζουν. Σοβαροί με την προσπάθεια μας, για μια Ελλάδα που στέκεται στα πόδια της, δίχως επιτηρήσεις, δίχως δανεικά. Και τρίτον, οι αποφάσεις μας μπορούν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, να σπάνε αντιστάσεις μικροσυμφερόντων ή και μεγάλων συμφερόντων που δε μας θέλουν μαζί. Που δε θέλουν την αλλαγή».

Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα, επισήμανε πως «είμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση όπως και τον Μάρτιο όπου πετύχαμε την επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου του δανείου των 110 δις. Μπροστά μας έχουμε μια νέα, δύσκολη, σκληρή διαπραγμάτευση στην ΕΕ. Στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, στο τέλος του Ιουνίου, εγώ θα κάνω όπως πάντα το καθήκον μου. Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ωστόσο, εάν η χώρα μας πάει στη διαπραγμάτευση με ένα πρόγραμμα ευρύτερα αποδεκτό, η θέση μας θα είναι ακόμα ισχυρότερη. Θα αποτελούσε εγγύηση και για τους εταίρους μας».

Διαβάστε επίσης: Παπανδρέου: Η Ελλάδα σε χρόνια κηδεμονία λόγω χρέους και ελλειμμάτων

Απορρίπτει το Μεσοπρόθεσμο ο Σαμαράς

«Η μόνη συστράτευση που έχει νόημα, είναι για τη διόρθωση του λάθους και την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, απαντώντας στο κάλεσμα Παπανδρέου για εθνική συναίνεση.

«Δεκατρείς μήνες μετά την ψήφιση του Μνημονίου, ο πρωθυπουργός έκανε σήμερα διάγγελμα, για να πει τα… ίδια που είχε πει και τότε! Η πολιτική εκείνη απέτυχε! Η ίδια συνταγή συνεχίζεται!», σημείωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε πως «η χώρα βρίσκεται στο ίδιο αδιέξοδο και προσθέτει ότι η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης έχει ήδη κριθεί από τα αποτελέσματά της».

Κατηγόρησε ακόμη τον κ. Παπανδρέου ότι «δεν κατανόησε τη λογική και τα μέτρα που προτείναμε για την επανεκκίνηση της οικονομίας και βάζει νέους φόρους πάνω στους ήδη μεγάλους φόρους, τους φορτώνει στους ίδιους ώμους και νομίζει ότι έτσι κάνει τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα», τονίζοντας ότι «τέτοια πολιτική, που βαθαίνει την κρίση, η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να προσυπογράψει».

Καμία συναίνεση, απαντά το ΚΚΕ

«Δεν χρειαζόταν διάγγελμα για να καλέσει ο Γ. Παπανδρέου τη ΝΔ, τον Καρατζαφέρη, τη Μπακογιάννη και τους άλλους πρόθυμους να τον στηρίξουν πιο φανερά στον πόλεμο που κλιμακώνει κατά του λαού. Ο στόχος του είναι να εκβιάσει και να εξαπατήσει το λαό ότι η πτώχευσή του γίνεται για το καλό του και το καλό της πατρίδας. Ήρθε ο καιρός ο λαός να τους απαντήσει: Καμιά συναίνεση, συμπόρευση με το ΚΚΕ, οργάνωση, αντεπίθεση, ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής τους και της εξουσίας των μονοπωλίων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Λα.Ο.Σ.: Αγνές οι προθέσεις

«Οι προθέσεις φαίνονται αγνές. Ποιος όμως θα τις υλοποιήσει; Ο ίδιος και η κυβερνητική παρέα του “εμετρήθησαν”, “ζυγίσθησαν” και “ευρέθησαν ελλιπείς”. Ο ελληνικός λαός δεν έχει πλέον καμία εμπιστοσύνη σε αυτό το κυβερνητικό σχήμα. Και απ’ ό,τι φαίνεται δεν πρόκειται να αλλάξει άποψη, είτε τον απειλεί, είτε τον καλοπιάνει ο κ. Παπανδρέου», σχολίασε ο Λα.Ο.Σ.

«Η μόνη πρόταση που έχει απήχηση είναι μια εθνική κυβέρνηση με ό,τι καλύτερο διαθέτει ο τόπος και εκτός κοινοβουλίου, με ένα νέο πρόγραμμα απόδρασης από την κρίση, χωρίς δεσμεύσεις και ομηρίες από καμία κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Εν τω μεταξύ, το Λα.Ο.Σ., σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, αποφάσισε να μην συμμετάσχει στη συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στη Βουλή. Αυτό τουλάχιστον είναι στη σκέψη του προέδρου του κόμματος Γιώργου Καρατζαφέρη μέχρι τώρα, σύμφωνα με στενό του συνεργάτη του. Σύμφωνα με τον τελευταίο, το κόμμα είναι αρνητικό στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, όχι εξαιτίας του περιεχομένου του, αλλά εξαιτίας των προσώπων που μετέχουν στην κυβέρνηση και θα κληθούν να υλοποιήσουν τις προβλέψεις του προγράμματος.

ΣΥΝ: Συναίνεση μόνο από τρόικα και τράπεζες

«Η μοναδική συναίνεση που δίνεται απλόχερα στον πρωθυπουργό είναι αυτή της τρόικας και των τραπεζιτών», απάντησε ο ΣΥΝ και πρόσθεσε: «ο πρωθυπουργός ακούει καθημερινά στις πλατείες, στους δρόμους και τους χώρους εργασίας, τη γνώμη του ελληνικού λαού, αλλά κάνει πως δεν την καταλαβαίνει. Όσον αφορά στην επίκλησή του στον πατριωτισμό, ο πρωθυπουργός προσβάλλει το περιεχόμενο του όταν γίνεται στο όνομα της πολιτικής του μνημονίου».