Για προσπάθεια «συγκάλυψης» εκ μέρους του προέδρου της ΝΔ της πραγματικής συναίνεσης που προσφέρει στην κυβέρνηση, κάνει λόγο το ΚΚΕ, μετά τη σημερινή πρωτοβουλία Σαμαρά να καλέσει τον πρωθυπουργό να επαναδιαπραγματευτούν από κοινού τους όρους του Μνημονίου με την τρόικα. «Εκτός από τον πρωθυπουργό και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά συναίνεση στην εγκληματική πολιτική του μνημονίου, αλλά με άλλα λόγια», σχολιάζει ο ΣΥΝ, ενώ το Λα.Ο.Σ. διερωτάται: «Μέχρι πότε θα “κοσκινίζει” ο κ. Σαμαράς;».

Ads

«Με τις γνωστές κορώνες κατά των πιέσεων ο πρόεδρος της ΝΔ επιχείρησε να κρύψει την ουσιαστική συναίνεση που προσφέρει στην κυβέρνηση, η οποία μέρα τη μέρα γίνεται μεγαλύτερη, ώστε την κρίση να πληρώσει ο λαός και όχι η πλουτοκρατία. Χαρακτηριστική είναι η στροφή της ΝΔ από το «δεν ψηφίζω το μεσοπρόθεσμο» στη δήλωση τώρα ότι θα ψηφίσει τα βασικά άρθρα του, αρκεί αυτά να έρθουν ξεχωριστά, ή ότι θα το στηρίξει και συνολικά αν η κυβέρνηση δεχτεί να μειωθεί και άλλο η φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων, που η κυβέρνηση συμφωνεί, αλλά η ΝΔ προτείνει να γίνει τώρα», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, που κάνει επίσης λόγο για «ψεύτικη και επιφανειακή» θέση της ΝΔ για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, η οποία «φαίνεται και από το γεγονός ότι η κριτική της στην κυβέρνηση αφορά στη μη αποφασιστική και γρήγορη εφαρμογή του».

Από την πλευρά του, ο Συνασπισμός επισημαίνει πως «Εκτός από τον πρωθυπουργό και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά συναίνεση στην εγκληματική πολιτική του μνημονίου, αλλά με άλλα λόγια. Ο κ. Σαμαράς επιδιώκει την αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, χωρίς να διαφοροποιείται επί της ουσίας με την κυβερνητική πολιτική, ενώ δηλώνει ότι συμφωνεί με ξεχωριστά μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και θα τα ψηφίσει στη Βουλή εφόσον έρθουν ως ξεχωριστά άρθρα».

Σύμφωνα με το Συνασπισμό, «στην πραγματικότητα, ο κ. Σαμαράς ανταγωνίζεται με τον κ. Παπανδρέου στο ποιος θα γίνει πιο αρεστός και σε ποιες μερίδες του μεγάλου κεφαλαίου. Η πολιτική τους πρόταση διαφέρει ως προς τις λεπτομέρειες και όχι ως προς την ουσία τους. Οι ευθύνες και των δύο κομμάτων εξουσίας για το ότι μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση είναι δεδομένες, όπως αντίστοιχα είναι δεδομένη η συμπληρωματικότητα των προτάσεών τους».

Ads

«Μέχρι πότε θα “κοσκινίζει” ο κ. Σαμαράς; Ήρθε η ώρα του “ζυμώματος”. Η Ελλάδα δεν έχει άλλα περιθώρια αντοχής. Η συμπεριφορά των Δανειστών γίνεται σατραπική, όσο βλέπουν ασυνεννοησία. Ο κ. Παπανδρέου, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, δεν μπορεί να διεκπεραιώσει την εντολή του Ελληνικού λαού. Ή διαλύουμε την Βουλή, ή διαλύουμε την χώρα, ή διαλύουμε τα καπρίτσια μας. Το τρίτο, ίσως, είναι πιο δύσκολο για ορισμένους. Ας το προσπαθήσουν όμως. Το οφείλουν στην Ελλάδα», ήταν το σχόλιο του Λα.Ο.Σ.

Τέλος, οι Οικολόγοι Πράσινοι εκτιμούν ότι «χρειαζόμαστε όντως δικαιότερη φορολογία με βιώσιμη στόχευση, αποτελεσματική είσπραξη, και ανταποδοτικότητα σε διεξόδους από την κρίση και σε ποιοτικότερα δημόσια αγαθά για ανακούφιση των πολιτών και στήριξη της οικονομίας». Αντί γι’ αυτό «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συζητούν επικοινωνιακά για μικρότερη φορολογία, και μάλιστα για τους πλουσιότερους, με πιθανότερο τίμημα βαθύτερη υποβάθμιση αναγκαίων υπηρεσιών και ακόμη μεγαλύτερη λεηλασία συλλογικών αγαθών. Ο λαϊκισμός όμως έχει και τα όριά του: Η Ελλάδα ΔΕΝ είναι Η.Π.Α., και η στιγμή είναι η πιο ακατάλληλη για να συναντηθεί η αδιαφορία του Ρέιγκαν για την κοινωνική συνοχή, με την ανευθυνότητα του “Τσοβόλα δώστα όλα”».