Πολύ μεγάλος προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των ειδικών με φόντο την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας, την ώρα που η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει να αυξάνεται πάλι επικίνδυνα.

Ads

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, κυρίως ανεμβολίαστων, είναι πολύ περισσότερες τον τελευταίο 1,5 μήνα και η πίεση στο ΕΣΥ, συνεχής όπως είπε η Μίνα Γκάγκα, συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Σωτηρία, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα, για να περιγράψει τη μεγάλη ανησυχία των ειδικών, τον Αύγουστο του προηγούμενου χρόνου, όταν τα κρούσματα ήταν σαφώς λιγότερα και τον Σεπτέμβριο το Σύστημα Υγείας πιέστηκε τόσο πολύ που πάρθηκαν μέτρα.

Από τη δική του πλευρά, ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, εκτίμησε πως “από τον Οκτώβριο θα δούμε πίεση στο σύστημα Υγείας”, ενώ όσον αφορά τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως είναι πολύ πιθανό να φτάσει τους 3.600 με 3.700, με τον αντίστοιχο αριθμό των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ να ανέρχεται στους 680.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα η κάλυψη στις κλινικές Covid της χώρας ανέρχεται στο 41%, ενώ στις ΜΕΘ-COVID η πληρότητα βρίσκεται στο 60%. Ασφυκτική είναι η πίεση στα νοσοκομεία της Κρήτης με την πληρότητα των ΜΕΘ-COVID να αγγίζει το 96,5%, με την κάλυψη στην Αττική να φτάνει το 76% και στη Θεσσαλονίκη το 57%.

Πλήρης η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα

Την ίδια στιγμή, δραματική προειδοποίηση με φόντο την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα απηύθυνε κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος.

«Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εμφανίζει συνεχή αύξηση με τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου την εβδομάδα 8 έως 15 Αυγούστου να φτάνουν τις 21.567 με εβδομαδιαία μεταβολή συν 12,44%», είπε και σημείωσε ότι «τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται περαιτέρω τάση αύξησης του φορτίου. Όχι πολύ σημαντική αλλά υπαρκτή».

Όσον αφορά στους δείκτες θετικότητας αυτός κυμαίνεται του 3% και 4% στην επικράτεια, με κάποιες περιοχές να έχουν σημαντικές αυξομειώσεις και ιδιαίτερα να υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα θετικότητος σε αρκετά νησιά, όπως η Νάξος, η Μύκονος, η Πάρος και η Ρόδος.

Ειδικότερα, από τις μετρήσεις που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την εβδομάδα από 9 έως 15 Αυγούστου, προκύπτει:

  • Νάξος με ποσοστό θετικότητας 9,60%
  • Μύκονος με ποσοστό θετικότητας 6,04%
  • Πάρος με ποσοστό θετικότητας 5,78%
  • Χανιά με ποσοστό θετικότητας 4,59%
  • Ικαρία με ποσοστό θετικότητας 4,78%
  • Θεσπρωτία με ποσοστό θετικότητας 4,57%
  • Ρόδος με ποσοστό θετικότητας 4,27%
  • Ηράκλειο με ποσοστό θετικότητας 4,13%
  • Τήνος με ποσοστό θετικότητας 4,09%

Επίσης, ο κ. Γώγος, επεσήμανε «επιβεβαιώνεται η σχεδόν πλήρης επικράτηση της παραλλαγής Δέλτα που έχει φτάσει σε ένα ποσοστό πάνω από 85% των δειγμάτων που ελέγχονται».