Φωτιά ξέσπασε το πρωί της Τετάρτης στην πνευμονολογική κλινική και την κλινική κόβιντ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός νοσηλευόμενου και τον τραυματισμό ακόμη πέντε, εκ των οποίων ο ένας διασωληνώθηκε.

Ads

Συγκλονιστική είναι η περιγραφή του Σταύρου Τρύφωνος, διευθυντή Πνευμονολογίας στην κλινική του ΕΣΥ. Όπως ανέφερε ο ίδιος, ο ασθενής από τον όποιον φαίνεται ότι ξεκίνησε η φωτιά του υποστήριξε ότι «έσπασε στα χέρια του το κινητό». Στον δεύτερο όροφο όπου ξέσπασε η φωτιά, βρίσκονται όπως είπε 20 ασθενείς, από τους συνολικά 70 της μονάδας.

«Στις 08:50, με φωνάζουν νοσηλεύτρια και επιμελήτρια ότι ένας ασθενής καίγεται. Ανοίγω την πόρτα και τον βλέπω να καίγεται με τα ρούχα του. Παίρνω τον πυροσβεστήρα, σβήνω τη φωτιά και τον τραβάω έξω. Ο ασθενής λέει ότι άκουσε ένα μπαμ» περιέγραψε αρχικά ο κ. Τρύφων, συνεχίζοντας:

«Την ώρα που γυρίζω μέσα, βλέπω ότι υπάρχει τεράστια φωτιά από τον τοίχο και ένας δεύτερος ασθενής καίγεται στο πρόσωπο και το σώμα. Με τον δεύτερο πυροσβεστήρα προσπαθώ να σβήσω τον ασθενή, αλλά δυστυχώς η παροχή οξυγόνου πυροδοτεί τη φωτιά όλο και περισσότερο. Ενώ καίγεται τον τραβάω έξω και του σβήνω τη φωτιά και ταυτόχρονα ρίχνω με τον πυροσβεστήρα στην παροχή οξυγόνου για να μη γίνει έκρηξη».

Ads

Ο κ. Τρύφων, ακόμη, είπε ότι οι έντονοι μαύροι καπνοί που έβγαιναν από το σημείο γέμισαν όλο τον θάλαμο αλλά και τον διάδρομο.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το σχέδιο εκκένωσης του νοσοκομείου λειτούργησε άψογα, περιγράφοντας ακόμη πως στόχευσε στην κατάσβεση της παροχής οξυγόνου προκειμένου η φωτιά να μην επεκταθεί και στους υπόλοιπους θαλάμους μέσω του συγκεκριμένου συστήματος.

«Ο ασθενής ο οποίος είχε πολύ μεγάλη παροχή οξυγόνου κυριολεκτικά εξαϋλώθηκε, ήταν 72 χρονών», είπε ακόμη, συμπληρώνοτας ότι «ο ασθενής που είναι πολύ βαριά με εγκαύματα είναι 52 χρονών, και ουσιαστικά είναι αυτός που είπε ότι έσβησε τη φωτιά και ότι ξεκίνησε από αυτόν».

Σχετικά με όσα γνωρίζει ο ίδιος για τα αιτία του ξεσπάσματος της πυρκαγιάς, ανέφερε πως ο ασθενής του είπε ότι «έσπασε στα χέρια του το κινητό».

Ο διευθυντής της κλινικής Covid Διαμαντής Χλωρός ανέφερε ότι το σημείο είναι «σαν να έπεσε βόμβα», προσθέτοντας ότι οι ζημιές είναι σημαντικές και θα χρειαστούν μέρες για την αποκατάστασή τους ώστε να λειτουργήσει ξανά η πτέρυγα.

Επίσης, διοικητική υπάλληλος του νοσοκομείου ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «ακούστηκε μια δυνατή έκρηξη και πετάχτηκαν όλοι έξω. Είδαμε να βγαίνουν πυκνοί μαύροι καπνοί από τα παράθυρα… τρέξαμε στο σημείο…επικρατούσε πανικός. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για το νοσοκομείο. Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοιο συμβάν». Όπως η ίδια ανέφερε, υπάλληλοι του νοσοκομείου απομάκρυναν έγκαιρα φιάλες οξυγόνου από το υπόγειο όπου φυλάσσεται ο ιατρικός εξοπλισμός, φοβούμενοι την επέκταση της φωτιάς και σε άλλους χώρους.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων, Ελένη Σιώκου, η οποία μίλησε στο CNN Greece, η φωτιά ξέσπασε όταν ένας ασθενής άναψε τσιγάρο στο θάλαμο. «Ένας ασθενής με Covid-19 που νοηλευόταν στο θάλαμο με οξυγόνο, άναψε τσιγάρο και πήραν όλα φωτιά. Άναψε τσιγάρο δίπλα στο οξυγόνο. Κάηκε όλη η κλινική. Υπάρχουν ασθενείς με εγκαύματα. Και αυτοί οι άνθρωποι που νοσούν, πρέπει να μεταφερθούν άμεσα σε άλλο χώρο. Υπάρχει και ένα ζήτημα αυτή τη στιγμή για το πού θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι, δεν ξέρω….επειδή νοσούν».

Καταγγελία από την ΠΟΕΔΗΝ

Για το περιστατικό τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ο οποίος κατήγγειλε ότι το νοσοκομείο δεν διαθέτει σύστημα πυρανίχνευσης, πιστοποίηση πυρασφάλειας όπως και ομάδα ασφαλείας σε περίπτωση πρόκλησης πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μιχάλη Γιαννάκου, «δεν εφαρμόστηκε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς και για την οποία γίνονται σχετικές ασκήσεις. Το νοσοκομείο Παπανικολάου δεν διαθέτει σύστημα πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας όπως οφείλει. Δεν επενέβη η καθορισμένη ομάδα πυρασφάλειας. Επί μία ώρα προσπαθούσε το προσωπικό με κίνδυνο της ζωής του να απεγκλωβίσει τους ασθενείς από τα δωμάτια στο διάδρομο της κλινικής. Η πόρτα της κλινικής κλειδωμένη και οι ασθενείς μέσα. Οι εργαζόμενοι απ’ έξω να μην ξέρουν τι να κάνουν. Που ήταν η διοίκηση; Ήρθε η πυροσβεστική και άνοιξε τη πόρτα της κλινικής μετά από 45 λεπτά. Λογικά το νοσοκομείο δεν διαθέτει πιστοποιητικό πυρασφάλειας, και εάν διαθέτει, πώς δόθηκε με τέτοιες ελλείψεις».

Σημείωσε ακόμη ότι πολλά νοσοκομεία είναι σε αυτή την κατάσταση χωρίς εξοπλισμό και μέσα αντιμετώπισης πυρκαγιάς.