Συναγερμός  έχει σημάνει για δεκάδες κρούσματα στο γηροκομείο «Θαλερός» στο Μαρούσι.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Παρασκευή το απόγευμα, περισσότερα από 50 άτομα, τρόφιμοι και εργαζόμενοι του γηροκομείου, έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό. Μάλιστα, περισσότεροι από 10 τρόφιμοι έχει χρειαστεί να μεταφερθούν εκτάκτως σε νοσοκομεία, καθώς η κατάσταση τους κρίθηκε σοβαρή, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες η δομή είχε πραγματοποιήσει κανονικά τους εμβολιασμούς, ωστόσο φαίνεται πως ο κορονοϊός εξαπλώθηκε στο γηροκομείο. 

Σημειώνεται, πως η εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στους λόγους που καταγράφονται κρούσματα κορονοϊού αμέσως μετά τον εμβολιασμό, δήλωσε πως «κατά τη διάρκεια της πρώτης δόσης, των ημερών που παράγονται τα αντισώματα, υπάρχει το παράθυρο που επιτρέπει τη λοίμωξη ενός ατόμου που εμβολιάστηκε. Οι περισσότερες αστοχίες του εμβολίου παρατηρήθηκαν τις πρώτες ημέρες μετά την πρώτη δόση. Το παράθυρο αυτό δικαιολογεί γιατί μεμονωμένα άτομα, ή πολλά άτομα μετά τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση, νόσησαν».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, τόνισε την ανάγκη τακτικών προληπτικών τεστ σε δομές ηλικιωμένων και υπογράμμισε ότι ΕΟΔΥ αδυνατεί να πραγματοποιεί προληπτικούς ελέγχους στις προνοιακές μονάδες γιατί πολλές Κινητές Ομάδες Υγείας μετατράπηκαν σε εμβολιαστικά κέντρα.

Ads

«Άλλη μία προνοιακή μονάδα στο Μαρούσι εμφανίζει μαζικά πάνω από 50 κρούσματα περιθαλπόμενων και προσωπικού. Πολλοί περιθαλπόμενοι μεταφέρονται σε νοσοκομεία αναφοράς. Μάλιστα έγινε ο εμβολιασμός των εργαζόμενων και περιθαλπόμενων στην εν λόγω μονάδα αλλά ο ιός ήδη είχε εισχωρήσει στη μονάδα και είχαν προσβληθεί αρκετοί», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος και προσθέτει: 

«Έκαναν εμβόλιο ενώ ο ιός μπορεί να βρίσκονταν στο στάδιο της επώασης. Η μεγάλη διασπορά που παρατηρείται στις προνοιακές μονάδες και στοιχίζει ζωές περιθαλπόμενων προκύπτει από την μη τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Οι εργαζόμενοι και περιθαλπόμενοι θα έπρεπε να κάνουν τεστ κορωνοϊού μία φορά την εβδομάδα». 

Ωστόσο όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ «ο ΕΟΔΥ δηλώνει τώρα αδυναμία να πραγματοποιεί προληπτικούς ελέγχους στις προνοιακές μονάδες γιατί πολλές Κινητές Ομάδες Υγείας μετατράπηκαν σε εμβολιαστικά κέντρα και εμβολιάζουν τους περιθαλπόμενους και εργαζόμενους των προνοιακών μονάδων». «Είναι μείζον το ζήτημα, χάνονται άνθρωποι και η ανοσία αργεί», προσθέτει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Επιπλέον, η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει και το θέμα με τα ακριβά τεστ, καθώς η διατίμηση, που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, έχει καταργηθεί στην πράξη. «Τα διαγνωστικά κέντρα βρήκαν παράθυρο για να ξεφεύγουν από τη διατίμηση. Κάνουν μοριακό τεστ ταχείας ανίχνευσης και χρεώνουν όσο θέλουν. Έχουμε τιμολόγια με χρέωση 110 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες δεν αναλαμβάνουν το κόστος, οι εργαζόμενοι είναι αδύνατον με τους μισθούς που λαμβάνουν. Ο ΕΟΔΥ είναι άφαντος που είχε δεσμευθεί για την διενέργεια τακτικών προληπτικών τεστ», καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.