Τα χθεσινά (25/01) στοιχεία του ΕΟΔΥ, που έδειξαν διπλασιασμό του δείκτη θετικότητας, σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες, έχουν προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς.

Ads

Αναλυτικότερα, ο χθεσινός δείκτης θετικότητας ανήλθε σε 4,64%, όταν το όριο συναγερμού τοποθετείται γύρω στο 4% και ο μέσος όρος θετικότητας την περασμένη εβδομάδα ήταν 2,24%.

«Αν είμαστε στο 4.6 %, κλείνουμε τη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης στο Grtimes, εξηγώντας:

«Αναλογικά, αν στα 9,485 κρούσματα έχουμε 436 θετικούς, τότε στους 100, είναι οι 4,6. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι είναι όντως έτσι στην πραγματικότητα. Την Κυριακή, ο συντελεστής θετικότητας ήταν στο 2,1%. Αν εξακολουθούμε να έχουμε βαθμό θετικότητας 2,1%, αυτό σημαίνει ότι στα 35.000 τεστ, είναι οι 665 θετικοί. Αν όμως ο συντελεστής είναι στο 4,6%, τότε στα 35.000 τεστ, έχουμε 1609 κρούσματα. Αν είμαστε εκεί, κλείνουμε τη χώρα!»

Ads

Με τη σειρά της, η Αθηνά Λινού, αναφέρθηκε στα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, εκφράζοντας την ανησυχία της που «ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε το 4%», ειδικά για τις «κόκκινες» περιοχές, ενώ, δήλωσε χαρακτηριστικά, σχετικά με το πως πρέπει να αντιμετωπιστεί η μετάλλαξη του κορονοϊού ότι: «Κάθε αύξηση των επαφών, θα φέρνει αύξηση κρουσμάτων. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι κάθε αύξηση να φέρνει και ένα αντίδωρο, όπως πολλά τεστ, περισσότερη τηλεργασία, να αυξήσουμε παντού τις αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων, ώστε να αφήνομε περισσότερη ελευθερία στον κόσμο»»

Παράλληλα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφέρθηκε επίσης στη μετάλλαξη του κορονοϊού, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας το ενδεχόμενο η μετάλλαξη του κορονοϊού να είναι αυτή που θα επικρατήσει.

Επίσης, ο κ. Βατόπουλος, αν και δήλωσε πως «δεν είναι κάτι άμεσο», αναφέρθηκε στην πιθανότητα ενός τρίτου lockdown

«Υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να κινηθεί η οικονομία και το υγειονομικό σκέλος η οποία γίνεται ακόμη πιο δύσκολη με τις μεταλλάξεις», ανέφερε ο καθηγητής.

Τέλος, ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τόνισε πως «είμαστε στην κόψη του ξυραφιού», κάνοντας λόγο για «ακροβασία» και συμπλήρωσε: «Εμείς δίνουμε πράσινο φως αλλά η πολιτεία αποφασίζει», υπογραμμίζοντας πως οποιοδήποτε άνοιγμα επηρεάζει τα δεδομένα και πως μέρα με την ημέρα εξετάζουν την κατάσταση.