«Στο κόκκινο» βρίσκονται οι κλινικές Covid και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της Αττικής, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ),  σε σύνολο 205 διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ Covid κατειλημμένες είναι οι 167 και κενές μόνο οι 38.

Ads

Το γεγονός επιβεβαιώνει και η Ματίνα Παγώνη. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά), η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ είναι της τάξης του 72%. Όπως είπε, αυτές που είναι σήμερα κενές τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες μπορούν πολύ γρήγορα να καλυφθούν, γιατί υπάρχουν 1.430 ασθενείς νοσηλευόμενοι σε κλινικές Covid και ένα ποσοστό 10% το λιγότερο μπορεί να διασωληνωθεί.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής έχει ως εξής:

  • Ευαγγελισμός: 32 ασθενείς στις ΜΕΘ – Κενές κλίνες: 0 (υπάρχουν διασωληνωμένοι και εκτός ΜΕΘ)
  • Σωτηρία: 66 ασθενείς σε ΜΕΘ – Κενές κλίνες: 18 / 277 ασθενείς σε απλές κλίνες Covid
  • Γ. Γεννηματάς: 11 κλίνες ΜΕΘ – Κενές κλίνες: 0 / 60 ασθενείς σε απλές κλίνες Covid
  • Σισμανόγλειο: 14 ασθενείς σε ΜΕΘ Covid – Κενές κλίνες: 0 / 26 ασθενείς στην κλινική Covid
  • ΚΑΤ: 7 ασθενείς και γεμάτη για πρώτη φορά η νέα ΜΕΘ – Κενές κλίνες: 0
  • Ελπίς: 6 ασθενείς σε ΜΕΘ – Κενές κλίνες: 0 / 40 ασθενείς σε κλινικές Covid
  • ΝΙΜΤΣ: 2 ασθενείς στη ΜΕΘ – Κενές κλίνες: 2
  • Θριάσιο: 9 ασθενείς στη ΜΕΘ – Κενές κλίνες: 3 / 40 ασθενείς στις κλινικές Covid
  • Αττικόν: 10 ασθενείς στη ΜΕΘ – Κενές κλίνες: 13 / 43 ασθενείς στις κλινικές Covid
  • Ασκληπιείο: 10 ασθενείς στη ΜΕΘ – Κενές κλίνες: 2 / 14 στην κλινική Covid

Παγώνη: 72% η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στην Αττική – Να συμβάλλει ο ιδιωτικός τομέας

Ads

Για την πίεση από την πανδημία στο δημόσιο σύστημα υγείας μίλησαν στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη και ο Νίκος Καπραβέλος διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου.

Στην Αττική, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ είναι της τάξης του 72%. Όπως είπε, αυτές που είναι σήμερα κενές τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες μπορούν πολύ γρήγορα να καλυφθούν, γιατί υπάρχουν 1.430 ασθενείς νοσηλευόμενοι σε κλινικές Covid και ένα ποσοστό 10% το λιγότερο μπορεί να διασωληνωθεί.

Όπως είπε, δεν υπάρχει ισορροπία στο ισοζύγιο εισιτηρίων και εξιτηρίων. Οι εισαγωγές είναι 208 και τα εξιτήρια 136 εξιτήρια σε μία ημέρα, οπότε υπάρχει φόβος για το τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Η Μ. Παγώνη τόνισε ότι απαιτείται να βρεθεί λύση με τη συμβολή και του ιδιωτικού τομέα για να γίνει διαχείριση της κατάστασης. Τα νοσοκομεία που εξυπηρετούν και non Covid περιστατικά δεν μπορούν να διαθέσουν άλλες κλινικές για κορωνοϊό και πρέπει να βρεθεί λύση για τους επόμενους δύο μήνες με μια μεγάλη ιδιωτική κλινική, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ.

Από την πλευρά του ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι η Αττική ζει το σενάριο της Θεσσαλονίκης, δηλαδή υπάρχει διασπορά του ιού στην κοινότητα. Για τη Θεσσαλονίκη είπε ότι η επιδημιολογική της εικόνα είναι αντίστοιχη με εκείνη που είχε λίγο πριν τον Νοέμβριο και η κάλυψη κλινών γύρω στο 50%, αλλά λόγω της επιθετικής αύξησης των κρουσμάτων χρειάζονται γρήγορες αποφάσεις για μέτρα.