Συναγερμός έχει σημάνει σε τέσσερις κατασκηνώσεις της χώρας – σε Χανιά, Χαλκιδική, Καπανδρίτι Αττικής και Σοφικό Κορινθίας – λόγω κρουσμάτων κορονοϊού.

Ads

Οργή στα Χανιά για τη διαχείριση της κατάστασης

Πρώτη ήρθε στο φως της δημοσιότητας η απόφαση των ιθυνόντων σε κατασκήνωση των Χανίων να την κλείσουν, καθώς είχε αποτελέσει εστία κορονοϊού.

Σύμφωνα με το zarpanews, υπήρχαν αρκετές επιβεβαιωμένες περιπτώσεις παιδιών, ενώ θετικοί βρέθηκαν και εργαζόμενοι.

Ads

Η κατασκήνωση φιλοξενεί πάνω από 200 παιδιά, με αρκετούς γονείς να έχουν σπεύσει να τα παραλάβουν χθες και σήμερα. Οι γονείς καταγγέλλουν τις συνθήκες και τη διαχείριση της εξάπλωσης του ιού.

Αυτό που έχει εξοργίσει τους περισσότερους γονείς, όπως λένε στο zarpanews, είναι οι χειρισμοί της κατασκήνωσης, αφού μπορεί το θέμα να είδε το φως της δημοσιότητας χθες, όμως νέα καταγγελία από μητέρα αναφέρει ότι πήρε το παιδί της με πυρετό από την κατασκήνωση την Τετάρτη, έκανε τεστ που βγήκαν θετικά και ενημέρωσε για το γεγονός τους υπεύθυνους. Μάλιστα, η μητέρα έχει κολλήσει και η ίδια, πλέον, και είναι υποχρεωμένη να παραμείνει σε καραντίνα δύο εβδομάδων στο σπίτι της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατασκήνωση θα ανοίξει ξανά στις 15 Ιουλίου και τα παιδιά θα γίνονται δεκτά μόνο με rapid test, ενώ δεν θα γίνονται δεκτές επισκέψεις, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί επανάληψη της εξάπλωσης του ιού.

Ανακοίνωση επί του θέματος εξέδωσαν και οι υπεύθυνοι της κατασκήνωσης. Σε αυτήν αναφέρουν:

«Αγαπητοί γονείς

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως την Τετάρτη 7 Ιουλίου μας γνωστοποιήθηκε από τον ΕΟΔΥ ότι βρέθηκε θετικό κρούσμα Covid-19 στην κατασκήνωσή μας.

Αμέσως εφαρμόσαμε και ενεργοποιήσαμε το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με το οποίο ενημερώθηκαν οι γονείς και προληπτικά απομακρύνθηκαν όλα τα παιδιά που διέμεναν στο ίδιο σπιτάκι με το θετικό κρούσμα από το χώρο της κατασκήνωσης.

Η διεύθυνση της κατασκήνωσης και το προσωπικό μας, έχοντας εμπειρία 30 ετών, τηρεί απαρέγκλιτα όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους κανόνες δημόσιας ασφάλειας και υγιεινής, έχουσα πρωτίστως ως μέλημά της την προστασία της υγείας και της ασφάλειας όλων των κατασκηνωτών.

Για τον λόγο αυτό αποφασίζουμε να κλείσουμε την κατασκήνωση για το χρονικό διάστημα από 10 έως 15 Ιουλίου για να απολυμάνουμε τους χώρους και να κάνουμε τεστ σε όλο το προσωπικό μας και να επιστρέψουμε στις 16 Ιουλίου με την έναρξη της Β περιόδου.

Εκ της διευθύνσεως».

Μάλιστα, σύμφωνα με το flashnews, τα κρούσματα ενδεχομένως να είναι περισσότερα, ενώ αναμένονται ενέργειες από τον ΕΟΔΥ προκειμένου να εξακριβωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων τόσο σε παιδιά όσο και ενδεχόμενα σε εργαζόμενους και να υπάρξει και ιχνηλάτηση.

Από την 1η Ιουλίου που ξεκίνησε η κατασκηνωτική περίοδος, στη συγκεκριμένη κατασκήνωση υπήρχαν περίπου 200 παιδιά.

Κρούσματα και στη Χαλκιδική

Ακολούθησε η είδηση για εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού και στη Χαλκιδική. Όπως μετέδωσε το GRTimes, σε κατασκήνωση που φιλοξενεί παιδιά ηλικίας από 13 έως 17 ετών εντοπίστηκαν 14 θετικά παιδιά: τρία από τη Λάρισα, ένα από τον Βόλο και τα υπόλοιπα από άλλες περιοχές, ενώ τα περισσότερα είχαν συμπτώματα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κατασκήνωση εκκενώθηκαν μέχρι στιγμής 6 σπιτάκια-σκηνές, τα οποία φιλοξενούσαν 13 άτομα. Οι γονείς των παιδιών που έχουν βρεθεί θετικά σε κορωνοϊό έσπευσαν να τα παραλάβουν.

Οι υπεύθυνοι ξεκαθάρισαν στο ίδιο Μέσο ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ έχουν ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία. Διαβεβαίωσαν, δε, πως τα μέτρα που τηρούνται κατά της διασποράς του ιού είναι από την πρώτη στιγμή αυστηρά.

Όλα ξεκίνησαν πριν από δύο ημέρες, όταν ένα παιδί ανέβασε πυρετό και βγήκε θετικό στον ιό. Όπως δήλωσε στο ThessToday ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λειτουργών Παιδικών Κατασκηνώσεων (ΠΕΛΚ), Παναγιώτης Μπαρδάκης, τηρήθηκε κατά γράμμα το σχετικό πρωτόκολλο και ενημερώθηκαν αμέσως οι γονείς, οι οποίοι παρέλαβαν το παιδί προκειμένου να γίνει το μοριακό τεστ.

«Το παιδί βρισκόταν τέσσερις ημέρες μόλις στην κατασκήνωση. Ενδεχομένως να έφερε τον ιό απ’ έξω και να κόλλησαν και τα υπόλοιπα. Είχε κάνει βέβαια το self test, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για την αξιοπιστία του. Ο κίνδυνος της διασποράς είναι αναμενόμενος. Υπάρχει ακόμη και ο προβληματισμός μας για το επισκεπτήριο, καθώς οι κατασκηνώσεις είναι κλειστές δομές. Μπορεί το πρωτόκολλο να το επιτρέπει, με κίνδυνο βέβαια τη διασπορά του ιού, αλλά με δική μας απόφαση δεν αφήνουμε να γίνονται τα επισκεπτήρια, παρόλο που ορισμένοι γονείς θέλουν να βλέπουν τα παιδιά τους», εξήγησε ο πρόεδρος.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον ίδιο, από τα 30 παιδιά που ήρθαν σε επαφή με το θετικό κρούσμα, τα 13 εμφάνισαν συμπτώματα, ηλικίας από 13 έως 17 ετών. Οι γονείς τους ενημερώθηκαν και η αναχώρησή τους έγινε την Πέμπτη το πρωί, ώστε να υποβληθούν σε μοριακά τεστ. Οι υπεύθυνοι της κατασκήνωσης προχώρησαν αμέσως στην εκκένωση και κατόπιν στην απολύμανση των σπιτιών που φιλοξενούνταν τα παιδιά. Συνεχίζει να λειτουργεί με την υπόλοιπη δομή και όσα παιδιά βγήκαν αρνητικά μπορούν να επιστρέψουν. Στις 16 Ιουλίου αναμένεται να λειτουργούν ξανά όλα, αφού ξεκινά και η δεύτερη κατασκηνωτική περίοδος.

«Έχει ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ και περιμένουμε οδηγίες. Τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας και όλοι οι εργαζόμενοι κάνουν rapid test, παρόλο που το πρωτόκολλο για τις κατασκηνώσεις είναι αρκετά πρόχειρο. Τα self test στα παιδιά δεν είναι υποχρεωτικά πριν μπουν στην κατασκήνωση. Υπάρχει απλά μια σύσταση. Το κράτος δεν έχει έρθει σε καμία επικοινωνία με την Ένωση ώστε να διαμορφωθούν τα κατάλληλα υγειονομικά πρωτόκολλα. Από μόνοι μας προσπαθούμε να φέρουμε εις πέρας ένα δύσκολο έργο. Δεν μπορούμε στις κατασκηνώσεις να κάνουμε μοριακά τεστ στα παιδιά. Πρόκειται για ένα δυσβάσταχτο κόστος για εμάς», δήλωσε ο κ. Μπαρδάκης.

Κινητοποίηση και για κρούσματα στο Καπανδρίτι

Νέος συναγερμός σήμανε για κρούσματα που βρέθηκαν και σε τρίτη κατασκήνωση, αυτήν τη φορά στο Καπανδρίτι Αττικής. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, πρόκειται για τρία κρούσματα, με τις Αρχές να κάνουν ιχνηλάτηση μεταξύ παιδιών και εργαζομένων, ενώ αύριο το πρωί αναμένεται να έχουμε μια πιο συγκεκριμένη εικόνα.