Να ακολουθήσει το παράδειγμα της Δανίας, που για λόγους εξοικονόμησης πόρων αποφάσισε να αποσυρθεί από τρία ΝΑΤΟϊκά προγράμματα, ζητά από την κυβέρνηση ο Συνασπισμός, υποστηρίζοντας κάθε περικοπή στρατιωτικών δαπανών.

Ads

Σε σχετική ανακοίνωση, ο ΣΥΝ υπογραμμίζει την ανάγκη λήψης των αναγκαίων μέτρων που οδηγούν στην κατά 50% μείωση των στρατιωτικών δαπανών. Υποδεικνύει επίσης την ανάγκη για αναδιάρθρωση των δημόσιων δαπανών με τη ριζική μεταφορά κονδυλίων από παρασιτικές και αντιπαραγωγικές δράσεις – όπως οι εξοπλισμοί και οι στρατιωτικές δαπάνες – προς δαπάνες που οικοδομούν και θωρακίζουν το κοινωνικό κράτος (δημόσια υγεία και παιδεία, κοινωνική προστασία), παράλληλα με τον περιορισμό της σπατάλης.

Τέλος, κάνει λόγο για υποκρισία της κυβέρνησης «που κωφεύει απέναντι ακόμη και σε τέτοιες διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως αυτή της Δανίας, ενώ ως γνωστό σημαίνοντα στελέχη της (π.χ. Β. Παπανδρέου, Ν. Χριστοδουλάκης κ.ά.) έχουν μιλήσει επανειλημμένα στο παρελθόν για την ανάγκη δραστικής μείωσης των στρατιωτικών δαπανών».