Με 68 ψήφους πλειοψήφησε το κείμενο θέσεων που θα συζητήσουν τα μέλη του ΣΥΝ στις Πολιτικές Κινήσεις κατά τη διάρκεια των προσυνεδριακών διαδικασιών.

Ads

Το κείμενο Πολιτικών Θέσεων είχε διαμορφωθεί αρχικά στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ και δέχτηκε ορισμένες τροποποιήσεις από την αρμόδια επιτροπή, οι οποίες έγιναν αποδεκτές.

Η Ανανεωτική Πτέρυγα κατέθεσε εναλλακτικό κείμενο, το οποίο συγκέντρωσε 20 ψήφους ενώ 7 μέλη της ΚΠΕ ψήφισαν λευκό και 2 μέλη απείχαν.

Εναλλακτικές θέσεις κατατέθηκαν και στα ζητήματα εξόδου από την οικονομική κρίση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες δεν υπερψηφίστηκαν.

Ads

Παράλληλα, η ΚΠΕ δεν προτείνει να συζητηθούν καταστατικές αλλαγές στο Έκτακτο Συνέδριο ενώ στην αντίστοιχη ψηφοφορία που έγινε 39 μέλη ψήφισαν υπέρ της συζήτησης και 43 μέλη κατά. Σχετικά με τα θέματα Αυτοδιοίκησης, η ΚΠΕ ενέκρινε το κείμενο του Αλέκου Φλαμπουράρη.

Ενώ λοιπόν ο ΣΥΝ οδεύει για το 6ο Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 6 Ιουνίου, οι αντιθέσεις εντός του κόμματος φουντώνουν από τις δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών του.

Οι αντιευρωπαϊκές απόψεις του Π. Λαφαζάνη, τις οποίες, σύμφωνα με το την εφημερίδα «Βήμα», φέρονται να στηρίζουν και οι Αλ. Καλύβης, Δ. Στρατούλης, Γ. Τόλιος, Στ. Λεουτσάκος και η Σόφη Παπαδόγιαννη, τάραξαν τις ισορροπίες στον ΣΥΝ και άνοιξαν μέτωπο απέναντι σε άλλα κορυφαία στελέχη του «Ρεύματος», όπως τους κκ. Γ. Δραγασάκη, Αρ. Μπαλτά, Ν. Βούτση, Δ. Βίτσα, Αν. Καρίτζη , Π. Σκουρλέτη αλλά και τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, οι οποίοι διεκδικούν τη λύση των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας στο πλαίσιο της Ευρώπης.

Την ίδια στιγμή, στην απόφαση του Συνεδρίου της Νεολαίας του ΣΥΝ, το οποίο ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Κυριακή, γίνεται λόγος για «κομμουνιστική προοπτική» του κόμματος. Η εν λόγω απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της «Ανανεωτικής Πτέρυγας», η οποία ανέδειξε αυτό το σημείο ως έναν ακόμη σημάδι που επιβεβαιώνει την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του κόμματος.

ΣΥΝ και ODP για Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP) της Τουρκίας, Αλπέρ Τας, είχε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας. Μετά τη συνάντηση, τα δύο κόμματα εξέδωσαν κοινή δήλωση, με την οποία διακήρυξαν ότι η «ειρήνη μεταξύ των δύο λαών είναι η μόνη λύση» και δεσμεύτηκαν να κινητοποιηθούν «για την αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών και στρατιωτικών δαπανών της Ελλάδας και Τουρκίας ως ουσιαστικού βήματος προς πραγματική ειρήνη, αμοιβαία εμπιστοσύνη και σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών».

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του ΣΥΝ ο υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Πάνος Τριγάζης και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Νατάσσα Θεοδωρακοπούλου και Γιάννης Μπουρνούς, ενώ από το ODP συμμετείχαν οι Βεντάτ Σεβίμ, Βεϊσέλ Φερμάν, και Φώτης Μπενλισόϊ.