«To ΣΥΡΙΖΑ των τακτικισμών, των ηγεμονισμών και των οργανωτίστικων αντιλήψεων» διαμηνύει ότι αφήνει πίσω η πλειοψηφία στο ΣΥΝ, μέσα από την οριστική απόφαση της ΚΠΕ του κόμματος, η οποία λίγο πολύ καταλήγει ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να συνυπάρξει με το Μέτωπο Ανατροπής / Αλληλεγγύης και τον κ. Αλέκο Αλαβάνο.

Ads

Στο τελικό κείμενο, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, αναφέρεται ότι «η πρότερη εικόνα πολυδιάσπασης και μάχης για μικροκομματικά οφέλη και μικροεξουσίες, είχε ως βασική συνέπεια την απώλεια της αξιοπιστίας του χώρου συνολικά».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΝ υπογραμμίζει ότι κεντρικό στόχο συνεχίζει να αποτελεί η δημιουργία ενός μετώπου συνεργασίας «από τη ριζοσπαστική σοσιαλδημοκρατία, τη ριζοσπαστική οικολογία και την Αριστερά», για τη διαμόρφωση αριστερής πλειοψηφίας κατά της πολιτικής του Μνημονίου.

Ωστόσο, αξιώνει μία «νέα ενωτική Αριστερά», με «νέους ορίζοντες ενότητας και κοινής δράσης». «Να ξαναπιάσουμε το νήμα από την αρχή», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας.

Ads

Από την τελική θέση της ΚΠΕ διαφοροποιήθηκαν, καταθέτοντας κείμενο – συμβολή, το Αριστερό Ρεύμα και ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, επιζητώντας την «ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ με ορίζοντα τη συμπαράταξη όλων των δυνάμεων της Αριστεράς», δηλαδή και της ομάδας Αλαβάνου.

Επιπλέον, απομακρυνόμενοι από την άποψη της πλειοψηφίας, μιλούν για «αγεφύρωτη σύγκρουση με την ΟΝΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» με στόχο την ανατροπή τους.

Από την πλευρά του, μιλώντας στον 9.84, ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε: «Αυτό που χρειάζεται είναι ολόπλευρη ανασυγκρότηση του Συνασπισμού, του κόμματος μας. Απαιτείται προβολή του στίγματος μας και ταχύτατη αποσαφήνιση της κατάστασης στο ΣΥΡΙΖΑ: με ποιους ναι και με ποιους όχι. Γιατί ο αυτοεγκλωβισμός του Συνασπισμού σε έναν ΣΥΡΙΖΑ που δημιουργεί και παράγει μια εικόνα Βαβυλωνίας, αρχηγισμών και αριστερισμού περισσότερο ζημιώνει παρά ωφελεί».

Ο ίδιος διαφώνησε με τις επιλογές της Κουμουνδούρου ως προς τις σχέσεις του ΣΥΝ με τα πρώην «ανανεωτικά» στελέχη: «Επειδή χθες σημειώθηκε μια άλλη αντιπαράθεση Τσίπρα-Κουβέλη,να τονίσω ότι η όξυνση αυτής της πολιτικής δε με βρίσκει σύμφωνο. Αυτά που ενώνουν τον Συνασπισμό με την Δημοκρατική Αριστερά είναι περισσότερα απ’ αυτά που τους χωρίζουν. Αφού δε μπορέσαμε να μείνουμε μαζί, ας παραμείνουμε κοντά. Εγώ τους συντρόφους της Δημοκρατικής Αριστεράς τους θέλω πιο κοντά στον Συνασπισμό παρά στο ΠΑΣΟΚ».