Τα 46 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης οφείλουν, και πρέπει, να θεσπίσουν κανόνες που θα επιτρέπουν σε ενώσεις, οργανώσεις και συνδικαλιστικούς φορείς να στηρίζουν τον εναγόμενο ή να παρέχουν πληροφορίες κατά τη διαδικασία των καταχρηστικών αγωγών SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation) «που αποσκοπούν στη φίμωση των δημοσιογράφων και άλλων κριτικών παρατηρητών της πολιτικής ζωής», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συμβουλίου Υπουργών.

Ads

Το Συμβούλιο Υπουργών απηύθυνε σύσταση στα κράτη-μέλη καλώντας τα να επεξεργαστούν καθολικές και αποτελεσματικές πολιτικές προκειμένου «να καταπολεμήσουν τις στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού».

Αυτές ορίζονται ως ενέργειες ή απειλές για ενέργειες στη δικαιοσύνη με σκοπό την παρενόχληση ή τον εκφοβισμό των δημοσιογράφων οι οποίες αποσκοπούν να «εμποδίσουν, παρακωλύσουν, περιορίσουν ή τιμωρήσουν την ελευθερία της έκφρασης σε θέματα δημόσιου ενδιαφέροντος». Αυτές οι διώξεις μπορεί να διενεργούνται από μεγάλες εταιρίες, πλούσια πρόσωπα, ή ακόμη κυβερνητικά όργανα εναντίον δημοσιογράφων ή άλλων κριτικών παρατηρητών της δημόσιας ζωής.

Υπενθυμίζεται πως ο Γρηγόρης Δημητριάδης, πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει προχωρήσει σε SLAPP αγωγές κατά μέσων μαζικής ενημέρωσης, μεταξύ αυτών και του tvxs, από το οποίο διεκδικεί 550.000 ευρώ, για τις αποκαλύψεις γύρω από την εμπλοκή του με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ads

Διαβάστε επίσης: Στέλιος Κούλογλου / Γιατί ο Δημητριάδης ζητάει εκατομμύρια από Tvxs – ανεξάρτητα ΜΜΕ

Το Συμβούλιο Υπουργών ζητεί ακόμη από τα κράτη μέλη να θέσουν σε εφαρμογή μέτρα «υποστήριξης στους στόχους και στα θύματα και τη δημιουργία προγραμμάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και ευαισθητοποίησης».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον Φεβρουάριο κανόνες για την προστασία των δημοσιογράφων και των υπέρμαχων δικαιωμάτων απέναντι σε αγωγές SLAPΡ.

Αυτές οι καταχρηστικές νομικές διαδικασίες αναδείχθηκαν δραματικά με τη δολοφονία το 2017 της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίτσια. Τη στιγμή του θανάτου της, από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της, είχε τεθεί στο στόχαστρο τουλάχιστον 40 διώξεων.