Οι οριστικές αποφάσεις για τις νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας στον ΟΣΕ και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναμένεται να ληφθούν εντός του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους». Η προχθεσινή συνάντηση των διοικήσεων με τους εργαζόμενους δεν απέφερε κάποιο αποτέλεσμα για την υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ενώ το Υπουργείο Υποδομών φαίνεται να σχεδιάζει κυβερνητική νομοθετική παρέμβαση αν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Ads

Ύστερα από δύο μήνες διαπραγματεύσεων, στην συνάντηση που αναμένεται αυτό το Σαββατοκύριακο, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα κληθούν να δώσουν μια οριστική απάντηση για το αν αποδέχονται την πρόταση του υπουργείου για υπογραφή σύμβασης. Η σύμβαση θα διατηρεί το ύψος των αποδοχών των εργαζομένων σε αυτό της 30ης Ιανουαρίου 2011, ως ποσοτική αναπλήρωση. Αν όμως δεν γίνει αποδεκτή θα ακολουθήσει νομοθετική παρέμβαση η οποία θα οδηγήσει σε επιπλέον μειώσεις τουλάχιστον κατά 10%, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου.

Το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, πέρα από την πιθανή μείωση μισθών, έγκειται και στο δεδικασμένο που θα δημιουργήσει μια νομοθετική παρέμβαση στα εργασιακά.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείου Υποδομών έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασίες για τις πρώτες 1000 μετατάξεις εργαζομένων, από τις 1673 που θα γίνουν συνολικά, με τις οποίες επιχειρείται να μειωθούν τα έσοδα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για μισθοδοσία από 90 εκατομμύρια ευρώ στα 50 εκατομμύρια.

Ads

Παράλληλα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα προχωρήσει στην υπογραφή συμβάσεων για την επιχορήγηση οκτώ σιδηροδρομικών γραμμών ως τις 15 Μαρτίου «υπό το καθεστώς Υποχρέωσης Δημόσιας Υπηρεσίας» ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του «Έθνους».