Να απαλλαχθεί ο Ανδρέας Βγενόπουλους από την κακουργηματικού βαθμού κατηγορία σε βάρος του για την υπόθεση αγοράς δομημένων ομολόγων από το Ταμείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ), μέσω της τράπεζας Marfin, το 2005, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών.

Ads

Με βούλευμά του, το Συμβούλιο Εφετών έκρινε ότι δεν πρέπει να σχηματισθεί κατηγορία για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία στην υπηρεσία και σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, σε βάρος του υπευθύνου της τράπεζας, κρίνοντας ότι ο ρόλος της Marfin ήταν τυπικός και όχι ουσιαστικός στην επένδυση του εν λόγω ταμείου.

Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο 2005-2006, το ΤΑΞΥ αγόρασε από τη Marfin Bank δομημένα ομόλογα συνολικής αξίας 150 εκ. ευρώ, επένδυση που κατά το κατηγορητήριο προκάλεσε ζημιά του ταμείου ύψους περίπου 12 εκ. ευρώ.

Τόσο η υπόθεση του ΤΑΞΥ, όσο και άλλων ταμείων, που είχαν προβεί σε ανάλογες αγορές επενδυτικών προϊόντων το διάστημα 2005-2006, έχουν προσδιοριστεί σε δίκη τον Ιανουάριο του 2011 με κατηγορούμενους του υπευθύνους των ταμείων και των χρηματιστηριακών εταιριών, που είχαν μεσολαβήσει για τις επίμαχες αγορές.

Ads