Στην ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ, την περίπτωση συμψηφισμού με το επίδομα των 534 ευρώ για τον Μάιο και τη δυνατότητα παράτασης αναστολής συμβάσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Βρούτσης το πρωί μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ads

Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη της Νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για το 60% των συμβάσεων σε αναστολή μέχρι το τέλος του μήνα, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως «για τον Μάιο, οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να έχουν αναστολή στην καταβολή υποχρεώσεων, ενώ το Κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους».

«Επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή πλήττονται από την πανδημία, θα πρέπει να επαναφέρουν τον Μάιο τουλάχιστον το 40% του προσωπικού τους, ενώ μπορεί να συνεχιστεί η αναστολή των συμβάσεων για το 60% του προσωπικού τους. Για τους τελευταίους, προβλέπεται εκ νέου να υπάρξει επίδομα, όπως αυτό των 800 ευρώ, αλλά πλέον όχι σε βάση 45 ημερών, αλλά σε μηνιαία βάση, ύψους 534 ευρώ» είπε. 

Ο υπουργός σημείωσε πως «ο σχεδιασμός μέχρι στιγμής εκτείνεται μέχρι το τέλος Μαΐου και προβλέπει να πάρουν όλοι οι εργαζόμενοι ίδιο ποσό και όχι να υπάρχουν δύο ταχύτητες» συμπληρώνοντας ότι θα υπάρξει συμψηφισμός των επιδομάτων των 800 και των 534 ευρώ σε περίπτωση ταυτόχρονης κάλυψης χρόνου τον Μάιο.

Ads

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, αν για παράδειγμα ένας εργαζόμενος βρέθηκε αντιμέτωπος με αναστολή σύμβασης στις 30 Μαρτίου, το επίδομα των 800 ευρώ για τις 45 ημέρες, καλύπτει το διάστημα μέχρι τα μέσα Μαΐου και επομένως μέχρι το τέλος Μαΐου, δεν θα πάρει ακέραιο το μηνιαίο επίδομα των 534 ευρώ, αλλά το μισό, δηλαδή αυτό που αναλογεί στον χρόνο μέχρι το τέλος του μήνα. 

Ακόμη, ο υπουργός Εργασίας  υποστήριξε πως «υπάρχουν 160.000 εργαζόμενοι, αναφερόμενοι ως «δύσκολου εντοπισμού», οι οποίοι θα πρέπει να συμπληρώσουν από την Δευτέρα το ειδικό έντυπο για να πάρουν στο ακέραιο το ποσό.

Τέλος, όπως γράφει το ant1news.gr, ο κ. Βρούτσης πρόσθεσε ότι υπάρχει και ένα μικρό υποσύνολο, με ειδικές υποπεριπτώσεις ορισμένων περιπτώσεων, για τους οποίους το υπουργείο Εργασίας συγκέντρωσε τα στοιχεία και θα μπορούν και εκείνοι από την Δευτέρα, συμπληρώνοντας την αίτηση, να εισπράξουν τα 800 ευρώ.