Το συμψηφισμό των οφειλών του Δημοσίου από επιστροφές Φ.Π.Α. προς τις επιχειρήσεις, με τις φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις που τυχόν υπάρχουν, προτείνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Μίχαλος εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το πάγωμα των επιστροφών ΦΠΑ στις επιχειρήσεις υπογραμμίζοντας ότι «με τις πρακτικές αυτές και εν μέσω οικονομικής κρίσης, χιλιάδες επιχειρήσεις θα βρεθούν στα πρόθυρα πτώχευσης».

Ads

Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή μας, και μετά από αιτήματα διαμαρτυρίας και καταγγελίας δεκάδων επιχειρήσεων – μελών μας, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την δυσαρέσκειά μας, για την πρακτική που το τελευταίο διάστημα ακολουθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες σας, να παγώσουν τις επιστροφές Φ.Π.Α. στις επιχειρήσεις, όπου οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. έχουν ολοκληρώσει τον έλεγχό τους.

Ads

Με τις πρακτικές αυτές και εν μέσω οικονομικής κρίσης, χιλιάδες επιχειρήσεις θα βρεθούν στα πρόθυρα πτώχευσης και θα σας παρακαλούσαμε να αντιμετωπίσετε άμεσα το ζήτημα, προκρίνοντας τη λύση του συμψηφισμού των οφειλών του Δημοσίου από επιστροφές Φ.Π.Α. προς τις επιχειρήσεις, με τις φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις που τυχόν έχουν.

Για παράδειγμα, εάν το Δημόσιο χρωστά 500.000 ευρώ σε μια επιχείρηση μπορεί εφόσον δεν δύναται να αποπληρώσει αμέσως το σχετικό ποσό να συμψηφίσει το ποσό η μέρος αυτού με τον φόρο εισοδήματος, τον οφειλόμενο Φ.Π.Α. τις ασφαλιστικές εισφορές, διάφορα τέλη προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους φόρους επί των ακινήτων κ.λ.π.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΒΕΑ, το ύψος των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις είναι αντίστοιχο των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σας παρακαλούμε να γίνει αποδεκτό το ανωτέρω αίτημά μας».