Πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή για τα τελευταία σοβαρότατα περιστατικά αστυνομικής βίας πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας από πρωτοβάθμια σωματεία, φοιτητές και αριστερές οργανώσεις και άλλους φορείς. Προηγήθηκε συγκέντρωση στα Προπύλαια. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Ads

21:51: Άνοιξε η οδός Πανεπιστημίου.

21:32: Κάνοντας χρήση χημικών, δυνάμεις των ΜΑΤ προσπάθησαν να απομακρύνουν τους συγκεντρωμένους από τα Προπύλαια. Οι διαδηλωτές απάντησαν με πέτρες κατά των αστυνομικών.

22:30: Ολοκληρώθηκε η πορεία στο κέντρο της Αθήνας, με πολλούς διαδηλωτές να παραμένουν στον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ήρεμη, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται περιμετρικά της περιοχής.

Ads

22:19: Δύο άτομα προσήχθησαν στην οδό Ακαδημίας, λίγο μετά το επεισόδιο κλοπή όπλου από αστυνομικούς με πολιτικά. Το πιστόλι του αστυνομικού βρέθηκε πεταμένο σε μικρή απόσταση από το σημείο του επεισοδίου.

Αυτή την ώρα η πορεία συνεχίζεται επί της οδού Πανεπιστημίου προς τα Προπύλαια.

20:02: Συμπλοκές σημειώνονται μπροστά στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στο Σύνταγμα μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, με την τελευταία να προχωρά σε ρίψη χημικών. Αυτή την ώρα διέρχεται από το Σύνταγμα ο κύριος όγκος της πορείας, που κατευθύνεται προς τα Προπύλαια.

19:50: Ξεκίνησε η πορεία στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή περίπου 1.000 ατόμων. Στη πορεία συμμετέχουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΟΕ, Νεολαία ΣΥΝ, Πρωταβάθμια σωματεία, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΟΚΔΕ, Αναρχικοί/ες. Λίγη ώρα αργότερα, σύμφωνα με το alterthess.gr. η πορεία διασπάστηκε. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΚΟΕ έστριψαν στην Τσιμισκή ενώ η Νεολαία ΣΥΝ, τα πρωτοβάθμια σωματεία, το Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά Δικαιώματα, η Ανταρσύα, η ΟΚΔΕ και οι αναρχικοί/ες πέρασαν στην Ερμού και θα περάσουν από το Α.Τ Λευκού Πύργου.

19:32: Ξεκίνησε η πορεία στην Αθήνα. Νωρίτερα, αντιεξουσιαστές κατέβασαν την ελληνική σημαία από το κτίριο της Πρυτανείας και ανάρτησαν τη μαυροκόκκινη, καθώς και ένα μεγάλο μαύρο πανό με τη λέξη: «Δολοφόνοι».

19:30: Περισσότερα από 800 άτομα έχουν συγκεντρωθεί στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

19:29: Όπλο από 2 αστυνομικούς με πολιτικά, που βρίσκονταν στην οδό Ακαδημίας προκειμένου να διενεργούν προέλεγχο σε άτομα που μεταβαίνουν στη συγκέντρωση στα Προπύλαια, άρπαξαν άγνωστοι. Ένας από τους αστυνομικούς τραυματίστηκε στο κεφάλι, ενώ για το περιστατικό ζητήθηκε η διενέργεια έρευνας.

19:15
: Επίθεση μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου κατά τηλεοπτικών συνεργείων στα Προπύλαια. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες. Κλειστή και η οδός Σταδίου, ενώ δυνάμεις των ΜΑΤ προσεγγίζουν την πλατεία Κοραή. Η πορεία δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Κλειστός ο σταθμός του μετρό Πανεπιστήμιο.

18:50: Υπό κατάληψη το κτίριο της Πρυτανείας στα Προπύλαια. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «σήμερα, 12 Μάη και ώρα 9 καταλάβαμε τον χώρο των Προπυλαίων στην οδό Πανεπιστημίου. Ήδη έχουμε μετατρέψει το κτίριο και τον προαύλιο χώρο σε μέτωπο δράσης και αντιπληροφόρησης, ανάχωμα στην κρατική επέλαση και την καπιταλιστική βαρβαρότητα». Για την κατάληψη ενημέρωσε με επιστολή του τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε και την ΕΛ.ΑΣ. ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης. Υπό κατάληψη παραμένει και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας εξαιτίας των χθεσινών γεγονότων. Συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 20:00.