Και μόνο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός απάντησε στη Βουλή στην επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής για τη διαχείριση της πανδημίας ήταν καλό νέο για τον Αλ. Τσίπρα που επιδιώκει την απευθείας αντιπαράθεση με τον Κ. Μητσοτάκη για να διαμορφώνεται το δίλημμα των επόμενων εκλογών γύρω από την προσωπικότητα των δύο πολιτικών αντιπάλων.

Ads

Οι τόνοι ήταν υψηλοί. και το κλίμα συγκρουσιακό, χωρίς καμία ένδειξη ότι μπορεί να διαμορφωθούν συνθήκες συναίνεσης σε ο,τιδήποτε. Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε ό,τι μπορούσε για να ταϊσει το αντιΣΥΡΙΖΑ θηρίο και ο Αλ. Τσίπρας για να συσπειρώσει το αντιδεξιό ακροατήριο.

Τα βασικά χαρτιά του πρωθυπουργού ήταν ο Πολάκης, το Documento και η αντιπολίτευση του «όχι σε όλα». Προσπάθησε, δηλαδή, να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ σαν ένα απρόβλεπτο και μη κανονικό κόμμα στο οποίο κυριαρχούν οι ακραίοι και το οποίο φωνάζει ακόμη και αν αυτό δεν συνάδει με το εθνικό συμφέρον.

Παρόλο που οι αριθμοί δεν δικαιολογούν την αυταρέσκειά του, δεν είχε αυτοκριτική διάθεση ούτε καν αναγνώρισε τα αυταπόδεικτα λάθη της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας. Η πρόθεσή του ήταν να τροφοδοτήσει την προπαγανδιστική κατασκευή «τι θα γινόταν αν…» εμφανίζοντας τον Αλ. Τσίπρα ως τον δημοφιλέστερο πολιτικό αρχηγό στους αντιεμβολιαστές και όμηρο του αντιεμβολιαστικού οίστρου του Π. Πολάκη που πρότεινε στους πολίτες εμβόλια για αγελάδες και μοσχάρια, όπως ανέφερε.

Ads

Ο Κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε τον Αλ. Τσίπρα για διαστρέβλωση των πραγματικών δεδομένων, άγνοια σε βασικά θέματα και διγλωσσία στο θέμα των εμβολιασμών. Δηλαδή, επανέφερε όλη την προεκλογική προπαγάνδα σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ για ψέματα, ασχετοσύνη και κρυφή ατζέντα.

Το συμπέρασμα είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν σκοπό να εγκαταλείψουν το μοτίβο που οδήγησε τη ΝΔ στην εκλογική νίκη συκοφαντώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για όλα όσα μπορούν να τρομάξουν το κέντρο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε παρά να επικαλεστεί την πραγματικότητα: Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, τον υψηλό αριθμό θανάτων, την πρόωρη χαλάρωση των μέτρων, το μακρύτερο και αναποτελεσματικότερο lockdown της Ευρώπης, τις αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις ΜΜΕ χωρίς αντικειμενικά κριτήρια. Εδωσε έμφαση στην άρνηση της κυβέρνησης να στηρίξει επί της ουσίας το δημόσιο σύστημα υγείας, θύμισε ανακολουθίες και αντιφάσεις, αναρωτήθηκε αν έχουν εμβολιαστεί όλοι οι βουλευτές της ΝΔ.

Περιέγραψε το σχέδιο που κατά τη γνώμη του πρέπει να εφαρμοστεί και προσπάθησε να αποφύγει λαϊκιστικές υπερβολές και εύκολα συνθήματα σε μια συγκυρία στην οποία η κυβερνητική αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας είναι αυταπόδεικτη.

Η παράπλευρη είδηση είναι ότι οριστικοποιήθηκε πως η εξεταστική για τις δημοσκοπήσεις και την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ θα γίνει και θα αφορά όλη την περίοδο από το 2015 και στο εξής. Ο Κ. Μητσοτάκης έριξε το γάντι για τη διεύρυνση της υπό εξέταση χρονικής περιόδου στην Εξεταστική που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας το σήκωσε.