Το πολυδιαφημισμένο διάγγελμα του πρωθυπουργού είχε πολλαπλή στόχευση.

Ads

Ειδικότερα:

► Μιλώντας για “εργαλειοποίηση του πόνου”, “κομματικοποίηση του ανθρώπινου δράματος” και “διγλωσσία” ο Κυρ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χωρίς να τον κατονομάσει και τον κατήγγειλε για μη εποικοδομητική αντιπολίτευση  χωρίς κατάθεση προτάσεων. Παρόλο που επεσήμανε την ανάγκη ενότητας, έκανε το ακριβώς αντίθετο, καλλιεργώντας πόλωση.

► Ο πρωθυπουργός έκανε πίσω στο θέμα της Εκκλησίας ανακοινώνοντας ότι η προσέλευση μπορεί να γίνει μόνο με αρνητικό rapid test. Δηλαδή, υιοθέτησε την οδηγία της Ιεράς Συνόδου που πήρε την πρωτοβουλία ερήμην της κυβέρνησης. Ετσι, χωρίς να το παραδεχτεί, αναγνώρισε το λάθος του, έχοντας προφανώς καταλάβει τον αρνητικό πολιτικό αντίκτυπο της ατολμίας της κυβέρνησης απέναντι στην Εκκλησία.

Ads

► Για το Μέγαρο Μαξίμου είναι ιδεολογικό ζήτημα η μη ενίσχυση του ΕΣΥ. Πέρα από την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε απολύτως τίποτα προς την κατεύθυνση της στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας. Παρόλο που εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το υγειονομικό προσωπικό, στην πράξη δεν έδειξε να το εννοεί.

► Ο Κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να μην απαντά στις αποκαλύψεις γιατρών για διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ, για διασωληνώσεις σε ράντζα, για αύξηση της θνητότητας λόγω υποστελέχωσης ΜΕΘ και για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι non covid ασθενείς λόγω της μετατροπής του ΕΣΥ σε μονοθεματικό σύστημα υγείας. Εχει επιλέξει να μην παραδέχεται τίποτα σχετικά με τις ανεπάρκειες του ΕΣΥ για να μην χρειαστεί να το στηρίξει, επειδή δεν πιστεύει στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας. 

► Ανακοινώνοντας με καθυστέρηση μέτρα (αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από όλους τους κλειστούς χώρους και κυλιόμενο ωράριο στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα) έδειξε στην πράξη διάθεση διαχείρισης της αποτυχίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ομως δεν ανέλαβε την ευθύνη για ο,τιδήποτε, δεν απολογήθηκε κατά κανέναν τρόπο και εμφανίστηκε ευχαριστημένος από τον εαυτό του.

► Εμφαση έδωσε στην ευρωπαϊκή διάσταση της πανδημίας προκειμένου να αποδραματοποιηθεί η ελληνική κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε την πρότασή του προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα λήγει στο επτάμηνο για τους άνω των 60.

► Ο Κ. Μητσοτάκης μιλώντας σε πρώτο ενικό έδειξε -για μια ακόμη φορά- ότι δίνει προτεραιότητα στην προστασία της δικής του εικόνας, πολύ περισσότερο από όσο στην διάσωση του κύρους της κυβέρνησης. Δεν αναφέρθηκε καθόλου στο “εμείς” και εμφανίστηκε υπεράνω της επιτροπής των επιστημόνων και του υπουργείου Υγείας.

► Η οικονομία πάνω από τη ζωή. Είναι σαφές πλέον πως σ αυτή τη φράση συνοψίζεται το κυβερνητικό δόγμα για τη διαχείριση της πανδημίας. Ο Κ. Μητσοτάκης δεν το έκρυψε, αλλά αντίθετα το υπογράμμισε διθυραμβολογώντας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

► Η Γερμανία επιβάλλει rapid test για τους ανεμβολίαστους επιβάτες των ΜΜΜ και διευρύνει την τηλεεργασία, αλλά στη χώρα μας είμαστε πολύ μακριά από κάτι τέτοιο. Για λόγους που δεν εξήγησε, δεν αναφέρθηκε ούτε στα ΜΜΜ ούτε στην τηλεεργασία, παρόλο που είναι προφανές ότι εκεί βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό η ρίζα του κακού.