Ανακοίνωση εξέδωσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδας του ΚΚΕ, σχετικά με την άρνηση της Πρεσβείας των ΗΠΑ να χορηγήσει βίζα στον ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου.

Ads

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει: «Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταδικάζει την άρνηση της Πρεσβείας των ΗΠΑ να χορηγήσει βίζα στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογου, για τρίτη μάλιστα φορά. Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια εντάσσεται στις επικίνδυνες κι αντιδραστικές πολιτικές πρακτικές των αμερικανικών κυβερνήσεων».

Ο Στέλιος Κούλογλου δήλωσε σχετικά: «Mετά το ΣΥΡΙΖΑ θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα και την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ για την συμπαράσταση τους».

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli, ζήτησε μια «σαφή εξήγηση» από τον πρέσβη των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες και τόνισε ότι αυτό θα ήταν απαραίτητο για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Αμερικανική Κυβέρνηση και να αποκλειστεί η εντύπωση ότι θα μπορούσε να είναι η δουλειά του ως δημοσιογράφος και δημιουργός ντοκιμαντέρ η βασική αιτία των επανειλημμένων αρνήσεων χορήγησης βίζας.

Ads

Το ιστορικό…

Σημειώνεται πως είναι η τρίτη φορά που οι ΗΠΑ αρνούνται να χορηγήσουν βίζα στον Στέλιο Κούλογλου, παρά την ιδιότητα του ευρωβουλευτή ως μέλους επίσημης αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον ΟΗΕ και την Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, πρόκειται για αντίποινα για το δημοσιογραφικό παρελθόν του Στέλιου Κούλογλου. Η πρώτη άρνηση βίζας χρονολογείται το 2010, όταν ακόμη εργαζόταν ως δημοσιογράφος και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ.

Στην διάρκεια της δεκαετίας του 2000, υπήρξαν διαμαρτυρίες της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα σχετικά με το περιεχόμενο των ντοκιμαντέρ του Στ. Κούλογλου. Σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Δημόσιας Τηλεόρασης (ΕΡΤ), όπου παρουσίαζε την πολλαπλά βραβευμένη εβδομαδιαία ειδησεογραφική εκπομπή Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα, μερικά από τα ντοκιμαντέρ του «προκαλούσαν προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ της ελληνικής και της αμερικανικής κυβέρνησης».

Το 2008, ένα μήνα μετά από αυτή τη συνεδρίαση, η Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση διέκοψε τη συνεργασία της μαζί του. Επέστρεψε στην ΕΡΤ το 2010 – όταν του αρνήθηκαν για πρώτη φορά βίζα. Υπενθυμίζεται ότι η διεθνής οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα τον έχει αποκαλέσει «το σύμβολο της ερευνητικής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα». Σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, τα ντοκιμαντέρ που είχαν προκαλέσει τις αντιδράσεις ήταν το «24+1 ψέματα για να πουλήσετε έναν πόλεμο» για την εισβολή στο Ιράκ,  το «Whistleblowers» και η «εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου».