Με στόχο την δημιουργία ενός «τρίτου πόλου» από δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς παίρνει «σάρκα και οστά» η εκλογική συμμαχία του ΜέΡΑ25 με την Λαϊκή Ενότητα αλλά και ανένταχτους καθώς και προσωπικότητες με αναφορές σε μικρές οργανώσεις.

Ads

Η τελική έγκριση δόθηκε κατά την συνεδρίαση των οργάνων των δύο κομμάτων, καθώς την περασμένη Κυριακή συνήλθε η Κεντρική Επιτροπή του ΜέΡΑ25, ενώ την Πέμπτη εκείνη του Αριστερού Ρεύματος (βασικής συνιστώσας της ΛΑΕ- Ανυπότακτη Αριστερά).

Την εκλογική συστράτευση προανήγγειλε μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΜέΡΑ25 -στην οποία παρευρέθηκαν οι γραμματείς της ΛΑΕ-Ανυπότακτη Αριστερά  Δημήτρης Στρατούλης και Μαριάννα Τσίχλη- ο Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνοντας ότι «ο λόγος που είμαστε όλοι μαζί εδώ, είναι ένα κάλεσμα που κάναμε και στο οποίο κάποιοι απάντησαν με γενναιοδωρία, το οποίο όμως δεν θα είχε γίνει αν το ΜέΡΑ25 δεν είχε ριζοσπαστικοποιηθεί τόσο από το 2019. Είναι ένα άλλο κόμμα».

Ο ίδιος αναφέρθηκε ξανά στο προσκλητήριο που απηύθυνε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ το οποίο όμως -όπως σημείωσε- έμεινε αναπάντητο.

Ads

Συγκεκριμένα ανέφερε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ δεν ανταποκρίθηκαν στον προεκλογικό μας διάλογο. Το ΚΚΕ μας θεωρεί αναχώματα του συστήματος. Ενώ με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην ηγεσία του, όμως οι άνθρωποι που είναι εγκλωβισμένοι εκεί έχουν σημασία. Εμείς ωστόσο ξεκαθαρίζουμε πως δεν θα πάμε να μοιράσουμε απλά υπουργικά αυτοκίνητα. Εμείς εννοούμε το για τους ανθρώπους, όχι για τα αξιώματα».

Επιπλέον, ο γραμματέας του ΜΕΡΑ25, σημείωσε ότι το κάλεσμα τους, «αφορά την ανατρεπτική, την ανυπάκουη και την ανυπότακτη Αριστερά, κανέναν άλλον. Θα είναι σκληρό πράγμα η Ρήξη. Τρία πράγματα υποσχόμαστε, ιδρώτα, δάκρυα και αίμα. Τίποτα λιγότερο, απ’ ότι απαιτεί η ελευθερία».

Ποια πρόσωπα θα δώσουν το «παρών» στα ψηφοδέλτια

Πλέον το βάρος ρίχνεται στην συγκρότηση της πολιτικής διακήρυξης αλλά και την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, καθώς οι εκλογές βρίσκονται προ των πυλών.

Σε αυτά αναμένεται να δώσουν το «παρών» πρώην κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με συμμετοχή στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα, όπως οι Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Νάντια Βαλαβάνη και Νίκος Χουντής. Θα συμμετάσχουν επίσης το πρώην μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Λεουτσάκος, ο πρώην βουλευτής και πανεπιστημιακός, Κώστας Λαπαβίτσας, η πρώην αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Δέσποινα Σπανού, καθώς και η δικηγόρος, Μαριάννα Τσίχλη.

Υπενθυμίζεται πως ήδη έχει ανακοινωθεί η κάθοδος στις εκλογές της πρώην βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρούς Διώτη, ενώ την στήριξή τους στο εκλογικό σχήμα έχουν εκφράσει επίσης οι Χρήστος Λάσκος, Στάθης Κουβελάκης κα.

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΛΑΕ

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως στο εσωτερικό της ΛΑΕ υπήρξαν διαφοροποιήσεις, με τρία μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του Αριστερού Ρεύματος (τους Γρηγόρη Καλομοίρη, Θοδωρή Παπαδόπουλο και Χρήστο Παπαδόπουλο) να εκφράζουν με κοινή δήλωσή τους την διαφωνία τους με την σύγκλιση με το ΜέΡΑ25.

Ειδικότερα, στη δήλωσή τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι «επιλέγεται η εκλογική συνεργασία με ένα αρχηγικό κόμμα που ο επικεφαλής του έχει ιστορικές ευθύνες για τη συμφωνία ,με τους δανειστές της 19ης Φλεβάρη 2015 – προάγγελο του τρίτου μνημονίου του καλοκαιριού του 2015- που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα του «πράσινου Πανευρωπαϊκού κεϋνσιανισμού» κατά δήλωσή του, που επιζητούσε μέχρι πρόσφατα δημόσια την προγραμματική συμφωνία και συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό επίπεδο».

Προσθέτουν δε πως «εγκαταλείπεται έτσι ο δρόμος της Αριστερής Πρωτοβουλίας Διαλόγου και Δράσης ,και της Ενωτικής Κίνησης της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, της συνεργασίας δηλαδή με τις άλλες οργανώσεις της μαχόμενης Αριστεράς που ήταν συνεδριακή απόφαση του Α.Ρ. καθώς και της προσπάθειας εκλογικής συνεργασίας με αυτές τις οργανώσεις».

«Η συνεργασία αυτή δορυφοροποιεί τη ΛΑΕ ΑΑ ως ένα συνεργατικό σχήμα του ΜΕΡΑ25» σημειώνουν.