Επιστολή προς την κυβέρνηση, τα κόμματα, την τρόικα και την Ε.Ε. αποφάσισαν να στείλουν οι κοινωνικοί εταίροι, στη σημερινή, δεύτερη κατά σειρά, συνάντησή τους για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Εργοδοτικές οργανώσεις και ΓΣΕΕ φέρεται να συμφώνησαν στην προστασία των κατώτερων αμοιβών και του 13ου και 14ου μισθού, διαφώνησαν, ωστόσο, με την πρόταση για διετές ή τριετές πάγωμα των αυξήσεων. Στο μεταξύ, στις 20:00 το βράδυ της Πέμπτης ξεκίνησε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη με τους επικεφαλής της τρόικας.

Ads

Όπως επισημάνθηκε μετά τη σημερινή συνάντηση των εργοδοτικών οργανώσεων με τη ΓΣΕΕ, υπήρξε ταύτιση απόψεων για την προστασία των κατώτερων αμοιβών και του 13ου και 14ου, την ανάγκη μείωσης του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και να μην υπάρξει αλλαγή στο νομικό πλαίσιο της επέκτασης της ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για έξι μήνες μετά τη λήξη τους.

Οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν κατ’ αρχήν με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, όμως δεν υπήρξε για το θέμα αυτό διαπραγμάτευση και θα συνεχιστεί η συζήτηση με την κυβέρνηση, γιατί διαπιστώθηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων.
 
Η ΓΣΕΕ διαφώνησε με την πρόταση των εργοδοτικών οργανώσεων για διετές ή τριετές πάγωμα των αυξήσεων, ενώ δεν ετέθη στη συνάντηση το θέμα των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών. Οι εργοδοτικές οργανώσεις πρότειναν το «πάγωμα» των μισθολογικών αυξήσεων που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τον Ιούλιο και την αναθεώρηση των ωριμάνσεων (τριετιών), θέση που απέρριψε η ΓΣΕΕ. Ο ΣΕΒ πρότεινε το «πάγωμα» των αυξήσεων για 2 χρόνια και οι άλλες εργοδοτικές οργανώσεις για 3 χρόνια.
 
Οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν επίσης να αποστείλουν επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση τα πολιτικά κόμματα, την τρόικα και την Κομισιόν και επεσήμαναν ότι η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί τις αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων. Στην επιστολή αυτή θα καταγράφονται όλα τα σημεία της συμφωνίας αλλά και οι διαφωνίες.

Τέλος, οι εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ αποφάσισαν να ζητήσουν από την κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα τριμερής διάλογος, τα αποτελέσματα του οποίου θα νομοθετηθούν.

Ads

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος χαρακτήρισε «αδιαπραγμάτευτα» τα προβλεπόμενα για τους μισθούς στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. «Τα κατώτερα ημερομίσθια και οι κατώτατοι μισθοί δεν επιδέχονται κανενός είδους κούρεμα», ξεκαθάρισε ο κ. Παναγόπουλος, προσθέτοντας ότι κοινή θέση ΓΣΕΕ και εργοδοτικών φορέων είναι η ανάγκη διατήρησης του 13ου και 14ου μισθού. «Προσθέτω, γιατί κι αυτό αποτελεί κοινή θέση, ότι δεν πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο της μετενέργειας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που πολλά ακούμε ότι επιθυμούν να αλλάξει η Τρόικα και δεν ξέρω ποιοι άλλοι», συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Παναγόπουλος παραδέχθηκε ότι στο πλαίσιο του διαλόγου υπήρξαν και διαφορές, σημειώνοντας ότι στο τραπέζι τέθηκε με διαφόρους τρόπους και σε παραλλαγές το θέμα του παγώματος κάθε είδους αυξήσεων που προβλέπονται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. «Δεν συμφωνούμε, και στην επιστολή που θα σταλεί προς τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς θα αιτιολογούμε ως ΓΣΕΕ για πιο λόγο δεν αποδεχόμαστε πάγωμα μισθών», σημείωσε.
 
Υπογράμμισε παράλληλα ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν επιτρέπεται στην κυβέρνηση και στο πολιτικό σύστημα να «υποχωρήσει ατάκτως στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών».

«Μετά τις θέσεις που διατύπωσε η τρόικα για τα εργασιακά και ενόψει των διαπραγματεύσεών της με την κυβέρνηση, οι κοινωνικοί εταίροι είχαμε χρέος να ξεκαθαρίσουμε τις θέσεις μας και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος. «Η πρόσκληση αφορούσε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την ανταγωνιστικότητα. Η πραγματική πρόκληση όμως, ήταν εξαρχής σαφής: οι κοινωνικοί εταίροι κλήθηκαν να συγκλίνουν σε μία συμφωνία που θα αντιμετώπιζε το θέμα του μέσου κόστους εργασίας, έτσι ώστε να διασφαλίσει τον κατώτατο μισθό και τα δώρα, και να αποτρέψει μία νομοθεσία για εμάς χωρίς εμάς», συνέχισε.
 
«Να συζητήσουν με τους κοινωνικούς εταίρους πριν νομοθετήσουν για την ιδιωτική οικονομία» ζήτησε από τις πολιτικές ηγεσίες ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημοκόπουλος, «”ώστε να μην τα κάνουν θάλασσα” όπως συνέβη με το κράτος».
 
«Η σημερινή συνάντηση απέδειξε ότι οι κοινωνικοί εταίροι δεν είναι διακοσμητικοί» τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης και χαρακτήρισε «βαρύνουσας σημασίας» τη συμφωνία που υπήρξε για το μισθολογικό. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ αναφέρθηκε στην πρόταση των εμπόρων, για τριετές «πάγωμα» των αυξήσεων που προβλέπονται από τις συλλογικές συμβάσεις, και υποστήριξε ότι με τον τρόπο αυτό, μπαίνουν στο «ψυγείο» και άρα προστατεύονται όλοι οι όροι που περιέχονται σε αυτές.