H συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή με απόλυτη πλειοψηφία 151 έως 153 βουλευτών. Η κύρωση της συμφωνίας θα οδηγήσει στην αποχώρηση από την κυβέρνηση του Πάνου Καμμένου και μίας ακόμη υπουργού προερχόμενης από τους ΑΝΕΛ, της υφυπουργού Άμυνας Μαρίας Κόλλια – Τσαρουχά. Οι αποχωρήσεις αυτές δεν θα παράξουν άμεσο πολιτικό αποτέλεσμα (δηλαδή, εκλογές) καθώς αφενός ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν θα υπερψηφίσει πιθανή πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ και αφετέρου παραμένουν σε εξέλιξη οι ζυμώσεις ακόμη και για συγκρότηση νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας από την παρούσα Βουλή.

Ads

Με αυτό το βασικό σενάριο ξεκινά για το Μαξίμου το, πολιτικά σύνθετο και απρόβλεπτο, 2019 και πάνω σ’ αυτές τις εκτιμήσεις χτίζεται και ο σχεδιασμός για τον – εξαιρετικά κρίσιμο – μήνα Ιανουάριο. Το πρώτο σκέλος του εν λόγω σχεδιασμού αφορά τη διασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Πρόκειται για έναν στόχο που δεν έχει να κάνει με το θεσμικό πλαίσιο – άλλωστε, η συμφωνία μπορεί να περάσει με σχετική πλειοψηφία όπως κάθε απλό νομοσχέδιο – αλλά με τη βούληση του πρωθυπουργού η συμφωνία να έχει την ευρύτερη δυνατή στήριξη, άρα και πολιτική νομιμοποίηση, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Το «ναι» του Ποταμιού

Εδώ, οι τελευταίοι υπολογισμοί και τα μηνύματα που λαμβάνει το Μαξίμου οδηγούν στην εκτίμηση πως οι τρεις βουλευτές-ρυθμιστές του Ποταμιού, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης κατασταλάζουν πλέον οριστικά στην υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Σ΄ αυτήν την επιλογή καθοριστικό ρόλο έπαιξαν, κατά τις πληροφορίες, οι τροπολογίες που κατατέθηκαν και υπερψηφίστηκαν στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης της πΓΔΜ και κλείνουν κάθε περιθώριο παρερμηνείας στο θέμα της εθνότητας.

Ads

Η θετική ψήφος των τριών θα σημάνει ότι η «πλειοψηφία» των Πρεσπών θα φθάσει στους 151 βουλευτές, μαζί με εκείνους του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και τους Κατερίνα Παπακώστα, Σπύρο Δανέλλη από το Ποτάμι και Θανάση Παπαχριστόπουλο από τους ΑΝΕΛ. Αυτή η πλειοψηφία μπορεί να αυξηθεί και στους 153, εάν τελικά υπερψηφίσουν τη συμφωνία και η υπουργός Τουρισμού ´Ελενα Κουντουρά και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Η προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ υπουργός Τουρισμού έχει αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ενώ ο κ. Θεοχαρόπουλος έχει ταχθεί κατ’ αρχάς θετικά προς τη συμφωνία, η σχέση του με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΙΝΑΛ τελεί σε φάση εντάσεων και οι πληροφορίες τον φέρουν να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή και με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Η αποχώρηση Καμμένου

Με αυτά τα δεδομένα, τα επόμενα βήματα του Μαξίμου εστιάζουν στην επόμενη ημέρα της αποχώρησης Καμμένου από την κυβέρνηση – μια αποχώρηση, που προεξοφλείται πλέον ακόμη και δημοσίως από τα κυβερνητικά στελέχη.

«Όλα δείχνουν ότι βαίνει προς ολοκλήρωση το επόμενο διάστημα η κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παρά το ότι εμείς θα θέλαμε να πάει μέχρι το τέλος της τετραετίας», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, προσθέτοντας: «Η πρόβλεψή μου είναι ότι θα έχουμε κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μετά από μερικές μέρες, για τεχνικούς λόγους, θα έρθει και η κύρωση της διαδικασίας ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Μετά θα πρέπει να αναμένουμε τον ανασχηματισμό που θα προκληθεί στην κυβέρνηση, καθώς κάποιοι από τους ΑΝΕΛ θα φύγουν και κάποιοι θα είναι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές».

Τα δύο σενάρια

Η πρόβλεψη του Δημήτρη Παπαδημούλη συμπληρώθηκε με την εκτίμηση ότι ο ανασχηματισμός θα έχει «κεντροαριστερό χρώμα» – μια εκτίμηση, που συμμερίζονται αρκετά ακόμη κυβερνητικά στελέχη. Ως προς το εάν όμως η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι κυβέρνηση μειοψηφίας ή θα στηρίζεται και σε νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τα σενάρια είναι δύο.

Το πρώτο το υπονόησε ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, μετά την κύρωση των Πρεσπών, να προκύψει κυβέρνηση με ψήφο ανοχής – δηλαδή, κυβέρνηση μειοψηφίας. Πρόκειται για μια δυνατότητα απολύτως ανοιχτή σε θεσμικό επίπεδο που όμως, όπως αναγνωρίζουν και αρκετά κυβερνητικά στελέχη, δεν μπορεί να παρατείνει για πολύ την κυβερνητική θητεία.

Το δεύτερο βρίσκεται εδώ και καιρό στο τραπέζι του Μαξίμου και αφορά τη διαμόρφωση νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας από «προθύμους» βουλευτές. Κατά τους έως τώρα υπολογισμούς οι εν λόγω «πρόθυμοι» φθάνουν ήδη τους 150 – οι 145 του ΣΥΡΙΖΑ, η Κατερίνα Παπακώστα, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Κώστας Ζουράρις, ο Γιάννης Σαρίδης από την ´Ενωση Κεντρώων και, υπό προϋποθέσεις, και ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι. Είναι ένα σενάριο που, εάν προχωρήσει, θα διαμορφώσει και νέους συσχετισμούς στα ψηφοδέλτια των κομμάτων, ενώ ενδεχόμενη υλοποίησή του μπορεί να δώσει στην κυβέρνηση και την επιλογή εξάντλησης της θητείας –μια επιλογή, πάντως, που δεν είναι μέχρι στιγμής η επικρατούσα στην πλειοψηφία του κυβερνητικού στρατοπέδου.