«Χωρίς ανάσα» μέχρι το 2018 είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει η συμφωνία με τους πιστωτές για τη νέα δανειοδότηση της χώρας. Την ίδια στιγμή «νευρική κρίση» προκαλεί το νέο μνημόνιο τόσο στους πολίτες που καλούνται να πληρώσουν το τίμημα της κρίσης, όσο και στα κόμματα με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται μπροστά από το ενδεχόμενο διάσπασης και την αντιπολίτευση να υπερψηφίζει υπό όρους. Οι σημερινές εφημερίδες σχολιάζουν τις εξελίξεις.

Ads

«Χωρίς ανάσα έως το 2018», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της σημερινής Εφημερίδας των Συντακτών. Η εφημερίδα γράφει ότι «τη χαριστική βολή στην οικονομία θα δώσει το τρίτο Μνημόνιο, που θα συντρίψει αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους. Η προσαρμογή θα είναι βίαιη σε Υγεία, Παιδεία και ασφαλιστικό σύστημα, ενώ πριν προλάβουν να συνέλθουν οι πολίτες θα ακολουθήσει σφοδρότερο κύμα επιβαρύνσεων από τον Οκτώβριο». Ενδεικτικά στο ασφαλιστικό προβλέπεται αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ενοποίηση επικουρικών ταμείων και κούρεμα του ΕΚΑΣ. Επιβαρύνσεις για ιδιοκτήτες, ενοικιαστές κι αγρότες φέρνει το μνημόνιο στη φορολογία, θεσπίζονται αυστηρότερα τεκμήρια διαβίωσης, ενώ προβλέπονται ακόμη κι έφοδοι σε σπίτια για ελέγχους. Τέλος νέο μισθολόγιο έρχεται από τον Οκτώβριο στο Δημόσιο ενώ ανοίγει και το παράθυρο τον απολύσεων.

Στον αντίποδα, νέο μοντέλο για διαφάνεια στα δημόσια έργα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. «Η δική μας πολιτική βασίζεται στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος, διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνοντας την καθιέρωση ενός αποτελεσματικού και διαφανούς συστήματος για την υλοποίηση δημοσίων έργων με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, το οποίο φέρνει οκτώ θεσμικές αλλαγές για διαφάνεια στα δημόσια έργα και πάταξη της διαπλοκής», γράφει στο πρωτοσέλιδο της η σημερινή Αυγή.

«Τέλος η κλάψα! Ώρα για δουλειά», είναι ο κεντρικός τίτλος του Ποντικιού. Η εφημερίδα τονίζει ότι «σήμερα το τρίτο μνημόνιο, μαζί με το πρώτο κύμα των προαπαιτούμενων μέτρων, ψηφίζονται από τη Βουλή και μπαίνουν στη φάση της εφαρμογής με αντάλλαγμα τα πρώτα 25 δισ. ευρώ από το νέο χρηματοδοτικό πακέτο. Τον Οκτώβριο θα έρθει το δεύτερο κύμα μέτρων, το οποίο θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση της συμφωνίας».

Ads

«Νευρική κρίση στα κόμματα φέρνει το Μνημόνιο», σχολιάζει το Έθνος. Η εφημερίδα σημειώνει ότι «σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκονται τα κόμματα εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή για την έγκριση του τρίτου Μνημονίου και των προαπαιτούμενων μέτρων. Το νέο “όχι” των “ανταρτών” του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε διάσπαση, ενώ ενστάσεις εκφράστηκαν από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που θέτουν προϋποθέσεις για να υπερψηφίσουν τη νέα συμφωνία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Καθημερινή που σημειώνει ότι «σε καθεστώς νευρικής κρίσης έχει περιέλθει το Μέγαρο Μαξίμου εν όψει της σημερινής ψηφοφορίας στη Βουλή για το νέο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, καθώς εκφράζονται φόβοι πως η κοινοβουλευτική δύναμη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να υποχωρήσει κάτω από το κρίσιμο πολιτικά όριο των 120 ψήφων, ενώ αναταράξεις καταγράφονται επίσης στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ».

Τα Νέα γράφουν ότι η κυβέρνηση «ψηφίζει τη συμφωνία και προσέχει τις τρικλοποδιές». Όπως αναφέρει «αποφασισμένος είναι ο Αλέξης Τσίπρας για ψήφιση της συμφωνίας, παρά τις αντιδράσεις των διαφωνούντων εντός του ΣΥΡΙΖΑ – με κορυφαία την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου – αλλά και τα προσκόμματα που συνεχίζει να βάζει το Βερολίνο ως την τελευταία στιγμή, επιμένοντας σε συμφωνία-γέφυρα».


Εκλογές βλέπει από την πλευρά της η Εστία.  Η εφημερίδα τονίζει ότι «το σχέδιο νόμου που κατατέθη χθες στη Βουλή και αναμένεται να ψηφισθεί αργά σήμερα το βράδυ επιταχύνει τις εξελίξεις για την διενέργεια πρόωρων εκλογών, οι οποίες ενδέχεται να διεξαχθούν ακόμη και εντός του Σεπτεμβρίου».

Επίθεση στην Ζωή Κωνσταντοπούλου κάνει η Kontranews με ένα προκλητικό πρωτοσέλιδο στο οποίο αναρωτιέται: «Ο άντρας της δεν μπορεί να την μαζέψει;». Σύμφωνα με την εφημερίδα «κανένα πρόσωπο που κατέχει δημόσιο αξίωμα και πολύ περισσότερο η πρόεδρος της Βουλής δεν δικαιούται να “πουλάει τρέλα” και κυρίως να παίζει με τους θεσμούς και την τύχη της χώρας. Αυτή η κωμωδία διαρκείας με τα καμώματα της Ζωής, έχει κουράσει την κοινωνία έχει εξαντλήσει τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση, αλλά και τους βουλευτές όλων των κομμάτων».

Τέλος, στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ ενάντια στο τρίτο μνημόνιο καλεί ο Ριζοσπάστης. Η εφημερίδα αναφέρει ότι «δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Αττική και σε όλη τη χώρα, με δικές τους αποφάσεις και ανακοινώσεις, καλούς στις συγκεντρώσεις που διοργανώνει σήμερα Πέμπτη το ΠΑΜΕ, για να εκφραστεί η αντίθεση των εργαζομένων και του λαού στο τρίτο μνημόνιο που ετοιμάζονται να ψηφίσουν στη Βουλή τα κόμματα της συγκυβέρνησης μαζί με τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ: