Για ενδιαφέρον του Έλληνα πρωθυπουργού σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων φοροφυγάδων στην Ελβετία, το οποίο εντάσσεται στην προσπάθεια αναζήτησης νέων πηγών εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό, κάνει λόγο το περιοδικό Der Spiegel.

Ads

Στο δημοσίευμα με τίτλο «Ελλάδα: Επίθεση σε ελβετικούς λογαριασμούς», σημειώνεται πως στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο Παπανδρέου και η πρόεδρος της Ελβετικής Ομοσπονδίας Micheline Calmy-Rey, καθώς και οι δύο υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών, συμφώνησαν να προωθήσουν τις «διαπραγματεύσεις, με σκοπό την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών».

Εκτιμάται ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία ανέρχονται σε περίπου 600 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν τρεις φορές περισσότερα χρήματα απ’ όσα στην ίδια τη χώρα τους. Η ελληνική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων δεν έχει δηλωθεί στην εφορία. Η επονομαζόμενη μεγάλη υπηρεσιακή βοήθεια για φορολογικές υποθέσεις, που υπάρχει και σε άλλα κράτη του ΟΑΣΕ, θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ μετά την κύρωση σχετικής συμφωνίας των δύο Κοινοβουλίων, το νωρίτερο στις αρχές του 2012, γράφει το περιοδικό.

Οι φορολογικοί παραβάτες θα πρέπει τότε, μεταξύ άλλων, να περιμένουν ότι θα πληρώσουν εκ των υστέρων το φόρο του 10% για τα κέρδη από τους τόκους 10 ετών, καθώς και πρόστιμα.

Ads

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία είναι ελληνικές «λαϊκές» ασθένειες. Η παραοικονομία αγγίζει κατά προσέγγιση τα 80 δισ. ευρώ ετησίως, δηλαδή περίπου το 1/3 του ΑΕΠ. Προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τη φοροδιαφυγή, η κυβέρνηση από το φθινόπωρο αντέστρεψε με νομοθετική μεταρρύθμιση το ποιος θα φέρει το βάρος των αποδείξεων.

Τώρα θα πρέπει οι φορολογούμενοι, και όχι πλέον οι Αρχές, να αποδεικνύουν τις «πραγματικές πηγές ή προέλευση» της εκάστοτε αύξησης της περιουσίας τους και έτσι δεν θα μπορούν πια να γλιτώσουν την επιβεβλημένη φορολόγησή τους.

«Πρόκειται για επανάσταση», δηλώνει στο περιοδικό εκπρόσωπος του ΣΔΟΕ, αφού «τώρα ο φορολογούμενος αναγκάζεται να κάνει αυτό που πρέπει».