Συμφωνία του υπουργείου Υγείας με δύο μεγάλες ιδιωτικές κλινικές ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης, ώστε να συνεργασθούν με τρία κεντρικά Νοσοκομεία της Αττικής, το Γ.Γεννηματάς, το Λαϊκό και το Αττικόν, τα οποία λόγω μεγάλης προσέλευσης ασθενών βάζουν ράντζα ειδικά μετά από κάθε εφημερία.

Ads

Οι δύο ιδιωτικές κλινικές, όπως εξήγησε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο ethnos.gr, θα δεσμεύσουν συνολικά 60 κρεβάτια, ώστε έπειτα από κάθε εφημερία στο ΕΣΥ να υποδέχονται ασθενείς από τα τρία δημόσια νοσοκομεία που θα έχουν ράντζα. Μάλιστα, η διακομιδή των ασθενών στις ιδιωτικές κλινικές θα γίνονται αμέσως μετά το τέλος της εφημερίας.

Όπως υποστήριξε ο Θάνος Πλεύρης, οι ιδιωτικές κλινικές θα πληρώνονται μέσω ΕΟΠΥΥ με βάση τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια χωρίς υποχρεωτικές εκπτώσεις (clawback και rebate) και οι ασθενείς θα νοσηλεύονται δωρεάν.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ακόμα ότι η συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές για μεταφορά ασθενών αναμένεται να επεκταθεί το επόμενο διάστημα εξαιτίας του κύματος των ιώσεων και της γρίπης.

Ads

Το παραπάνω σχέδιο ωστόσο δεν ικανοποιεί το προσωπικό των νοσοκομείων, το οποίο κάνει λόγο για μια καθαρά επικοινωνιακή πρακτική, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα απλά «μια τρύπα στο νερό».

Μιλώντας στο Tvxs.gr ο Πάνος Παπανικολάου,νευροχειρούργος, ΓΓ της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ (Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς), τονίζει πως στην ουσία το υπουργείο «θα στέλνει ασθενείς με κρατικά λεφτά στους ιδιώτες κλινικάρχες», προσθέτοντας πως αυτό «έχει ξαναγίνει και στην πανδημία. Είναι ένα κόλπο για να σταλούν λεφτά στους ιδιώτες, και με αυτό τον τρόπο δεν πρόκειται να λυθεί κανένα θέμα ουσιαστικά».

Ο ίδιος υπενθυμίζει άλλωστε πως τις προηγούμενες μέρες υπήρξε καταγγελία από το νοσοκομείο «Αγία Σοφία», σύμφωνα με την οποία η διοίκηση με εντολή του υπουργείου, στέλνει επίσημα σε ιδιωτικές κλινικές παιδιά που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για χειρουργείο.

«Έχει αποδεχθεί ότι τέτοια κόλπα δεν προσφέρουν τίποτα» επισημαίνει επίσης, λέγοντας στο Tvxs.gr πως η σημερινή κατάσταση αποτελεί επίσης «απόδειξη ενάντια στην άποψη που λέει ότι κάποια νοσοκομεία πρέπει να κλείσουν. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι ακόμη και στο Λεκανοπέδιο, ούτε μια κλίνη δεν είναι περιττή».

Ακόμη, τονίζει με νόημα πως η Ελλάδα είναι «η μοναδική χώρα της ΕΕ, όπου ακόμη και όσοι έχουν ιδιωτική ασφάλιση, αν αρρωστήσουν από κορονοϊό, οι ιδιωτικές κλινικές τον στέλνουν στο εφημερεύον  νοσοκομείο. Έχουν απαλλαγεί σκανδαλωδώς».

Επιπλέον, ο κ. Πάνος Παπανικολάου προχωρά και σε μια ακόμη σημαντική επισήμανση: «Άλλο ράντζο, άλλο φορείο. Το ράντζο είναι επικουρική κλίνη, που σημαίνει ότι ο ασθενής έχει κάνει εισαγωγή, δεν υπάρχει κρεβάτι μέσα στο θάλαμο, κι έτσι το προσωπικό βάζει ένα προσωρινό κρεβάτι στο διάδρομο της κλινικής. Αυτό όμως που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες, είναι κάτι ακόμη χειρότερο. Δεν γίνεται καν η προώθηση προς τις κλινικές από το τμήμα επειγόντων περιστατικών, και παραμένει ένα με δύο 24ωρα ο ασθενής σε φορείο, στα επείγοντα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση είναι η ενίσχυση των νοσοκομείων με προσωπικό, κι όχι η «κρατικοδίαιτη ιδιωτικοποίηση».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο εντατικολόγος Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο «μια τρύπα στο νερό».

«Τους δίνουν ζεστό χρήμα, αυξάνοντας μέσα στην κρίση την κερδοφορία τους, όταν οι νοσηλευτές παίρνουν από 600 μέχρι 800 ευρώ» αναφέρει στο Tvxs.gr, προσθέτοντας πως «απαιτεί λαϊκή κινητοποίηση το θέμα της Υγείας», ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι όπως επισημαίνει «πέρα από βιολογικά, είναι και κοινωνικά ευάλωτοι, με αυτές τις συνθήκες, αφού δεν υπάρχουν και κοινωνικές δομές αλληλεγγύης».

«Το τρίπτυχο φωτοχοποίηση – εντατικοποίηση της δουλειάς – εγκατάλειψη του ΕΣΥ από τη μια, και αυτή η προκλητική ενίσχυση των ιδιωτών από την άλλη, κάνει το καζάνι να βράζει», τονίζει με νόημα, υποστηρίζοντας πως «δεν πρέπει να περάσει η προεκλογική αποχαύνωση. Πρέπει να δοθούν λύσεις τώρα».

Όπως ενημερώνει μάλιστα, την Κυριακή στο νοσοκομείο Αττικόν στη γενική εφημερία, «είχαμε 1200 προσελεύσεις απελπισμένων ανθρώπων και 220 εισαγωγές, εκ των οποίων οι 109 σε ράντζα».

Για τον κ. Ρίζο, η λύση είναι η εξής: δημιουργία νέων νοσοκομείων και ενίσχυση υπαρχόντων, αλλά και επίταξη ιδιωτικού τομέα.