«Πάμε στο Eurogroup με λυμένο το θέμα των τραπεζών», ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δηλώνοντας παράλληλα αισιόδοξος ότι έως την άλλη Κυριακή, 16 Μαρτίου, θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο σύνολό τους, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Πάντως το κλιμάκιο των δανειστών θέτει νέες απαιτήσεις για τα εργασιακά. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει σε «δήλωση επαρκούς προόδου» από την τρόικα στο Eurogroup της Δευτέρας. Στο μεταξύ, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να δώσει το Eurogroup πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, σε δηλώσεις του στα «Νέα».
 

Ads

Ο εν λόγω παράγοντας ανέφερε ότι σημαντικό ρόλο, προς την επίλυση του ζητήματος των τραπεζών διαδραμάτισε η πρωινή συνάντηση, του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποχώρησε  από τις αρχικές θέσεις του και να δέχτηκε την ίση μεταχείριση των ελληνικών τραπεζών με τις άλλες ευρωπαϊκές. Άλλος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι υπέρ της επίλυσης μπορεί να συνετέλεσαν οι ανακοινώσεις δύο συστημικών τραπεζών για Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου. 

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ενδεχομένως την άλλη εβδομάδα να κατατεθούν στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το φορολογικό, ενώ για το τελευταίο  υπάρχει πιθανότητα μονομερούς νομοθέτησης από την κυβέρνηση (π.χ. για τον φόρο υπεραξίας και τις αλλαγές στα φορολογικά πρόστιμα). 

Ads

Στο υπουργείο Οικονομικών διεξήχθη και συνάντηση στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης με τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, με αντικείμενο την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης επισήμανε, όπως ανέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι υπάρχει σύγκλιση με την τρόικα όσον αφορά στην τιμή των βιβλίων, αλλά τα άλλα βασικά θέματα (. γάλα, φάρμακα) είναι ανοικτά. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ υπουργού Ανάπτυξης και επικεφαλής της τρόικας θα συνεχιστούν από την προσεχή Τετάρτη, με την επάνοδο στην Ελλάδα των εκπροσώπων των δανειστών. 
 
Το μεσημέρι, στο υπουργείο Οικονομικών μετέβησαν ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη (ο υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, βρίσκεται στις Βρυξέλλες, για το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εργασίας).

Ότι στην επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα συμπεριληφθεί το θέμα των ανασφάλιστων, ανέφερε παράγοντας του υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας ότι κυβέρνηση αναμένει πρώτα τη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών. «Μετά είναι δική μας υποχρέωση να βρούμε το ποσό», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά Αναφορικά τη διάθεση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), ο ίδιος παράγοντας σημείωσε πως η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη στην ελληνική πρόταση για τρίμηνη δοκιμαστική περίοδο, εντός των φαρμακείων, με πλαφόν την ανώτατη τιμή. Σχετικά με το claw back, δήλωσε ότι «συζητούμε πού θα μπει ο “κόφτης”. Περίπου στα 2 δισ. ευρώ, εμείς θέλαμε παραπάνω». 

Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Ναυτιλίας, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η τρόικα πιέζει τόσο στο σκέλος των επιχειρησιακών συμβάσεων, που αποτελεί προαπαιτούμενο (με στόχο την πλήρη εξομοίωση των εργασιακών σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων στην ξηρά και των ναυτικών, που θα φέρει τη μείωση των μισθών των ναυτικών), όσο και για αλλαγές στη σύνθεση των πληρωμάτων των πλοίων.