Tις θέσεις του γύρω από το μείζον ζήτημα της ψήφου των αποδήμων Ελλήνων, έκανε γνωστές το Κίνημα Αλλαγής, επισημαίνοντας την ανάγκη να ενεργοποιηθεί άμεσα η σχετική διάταξη και να ψηφισθεί ο νόμος που θα καθιστά δυνατή την συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού.

Ads

Επί της ουσίας το ΚΙΝΑΛ συμφωνεί με την Νέα Δημοκρατία στο επίμαχο θέμα της προσμέτρησης των ψήφων των αποδήμων, στο συνολικό εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Εδώ ακριβώς εντοπίζεται και η θεμελιώδης διαφορά και, μάλλον, και η μεγάλη παγίδα απέναντι στην πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ: Στο γεγονός ότι η πρόταση που παρουσίασαν ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Κώστας Πουλάκης και η Εφη Αχτσιόγλου δίνει μεν την δυνατότητα ψήφου σε όλους όσοι έχουν την ελληνική ιθαγένεια αλλά ορίζει «κλειστή» κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των Ελλήνων του εξωτερικού – δεν ενσωματώνει, δηλαδή, στα τελικά αποτελέσματα των εκλογών εντός ελληνικής επικράτειας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των Ελλήνων που ζουν εκτός συνόρων.

Κοινώς, οι Ελληνες του εξωτερικού θα εκπροσωπούνται μεν στο Κοινοβούλιο από τους βουλευτές Επικρατείας της επιλογής τους (από 3 έως 12) αλλά δεν θα επηρεάζουν την ουσία του εκλογικού αποτελέσματος και δεν θα μπορεί η ψήφος τους να χρησιμοποιηθεί ως «εργαλείο» αλλοίωσης του εκλογικού σώματος. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, η επιλογή αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι «οι πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό, ούτε την ίδια πληροφόρηση έχουν, ούτε συμμετέχουν με τον ίδιο τρόπο στον κοινό δημόσιο χώρο με όσους βρίσκονται εντός επικράτειας» και ως εκ τούτου, «είναι πολιτικά αναγκαίο η ψήφος τους να σταθμίζεται με διαφορετικό τρόπο από ό,τι η ψήφος των τελευταίων».

Ads

Αξίζει να σημειωθεί πως πίσω από τις διασταλτικές συνταγματικές ερμηνείες περί ισοτιμίας της ψήφου, που επικαλέστηκε η ΝΔ, υπάρχουν συγκεκριμένοι αριθμοί, ειδικοί πολιτικοί συσχετισμοί και προφανείς πολιτικές στοχεύσεις. Με βάση τις εκτιμήσεις έμπειρων εκλογικών αναλυτών οι έχοντες την ελληνική ιθαγένεια κάτοικοι εξωτερικού μπορεί να φθάνουν ακόμη και τα 2 εκατομμύρια. Εάν αυτά τα 2 εκατομμύρια προστεθούν στα 10 εκατομμύρια των εγγεγραμμένων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, τούτο σημαίνει ότι πάμε σε ένα νέο εκλογικό σώμα 12 εκατομμυρίων – ένα εκλογικό σώμα όχι μόνον διευρυμένο κατά 20% αλλά τελείως διαφορετικό στα πολιτισμικά και κοινωνικά του χαρακτηριστικά. Κι όσο δίκαιο, κι όσο εύλογο κι εάν είναι, να επηρεάζει το εκλογικό αποτέλεσμα η ψήφος των παιδιών του brain drain, άλλο τόσο δυσεξήγητο είναι το πώς μπορεί ο ομογενής τρίτης γενιάς της Μινεσότα να αποφασίζει εάν θα αυξηθεί η… τιμή του ρεύματος ή αν θα μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση θα παρουσιάσει για το θέμα αυτό την πρότασή της μέσα στον Οκτώβριο, ενώ η όποια αλλαγή προϋποθέτει 200 θετικές ψήφους στη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά το Κίνημα Αλλαγής, ειδικότερα προτείνει έξι βασικά σημεία:

  • Δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν όλοι οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και στα δημοτολόγια.
  • Για τη συμμετοχή τους στις εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους, απαιτείται η «επικαιροποίηση» της εγγραφής τους, με σχετική δήλωσή τους προς τα κατά τόπους προξενεία και τις πρεσβείες της Ελληνικής Δημοκρατίας.
  • Η συμμετοχή τους θα εκφράζεται με επιστολική ψήφο, με διαδικασίες που θα διασφαλίζουν πλήρως την εγκυρότητά της.
  • Η ψήφος θα προσμετράται στο συνολικό εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα, όχι όμως στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογικών περιφερειών.
  • Η πραγματική εκπροσώπηση των αποδήμων εξασφαλίζεται με τη δημιουργία μιας νέας, ενιαίας «Περιφέρειας Ελλήνων Κατοίκων Εξωτερικού», που θα εκλέγει 5-7 βουλευτές, μέσω των ειδικών ψηφοδελτίων των κομμάτων.
  • Οι έδρες που θα καταλαμβάνονται με αυτόν τον τρόπο θα αφαιρούνται από το ψηφοδέλτιο επικρατείας και από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες.

Όπως τονίζεται από το Κίνημα Αλλαγής, στόχος είναι: η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των αποδήμων στις βουλευτικές εκλογές, η πλήρης διαφάνεια στις διαδικασίες της ψηφοφορίας, η εκπροσώπησή τους ως διακριτής κατηγορίας στη Βουλή (μέσω βουλευτών που θα εκλέγονται και θα εκπροσωπούν τους ίδιους τους απόδημους) και η λήψη υπόψη της ψήφου τους -για λόγους ισότητας και καθολικότητας- στο γενικό εκλογικό αποτέλεσμα.