Σε μια πρώτη συμφωνία για έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα της κατασκευής του ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου «Greek Stream» κατέληξαν Αθήνα και Μόσχα. «Βρισκόμαστε σε καλό σημείο. Δεν υπογράφουμε τίποτα σήμερα ελπίζουμε να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με όφελος για την Ελλάδα και την Ευρώπη», είπε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ δήλωσε πως το έργο θα μπορούσε να υλοποιηθεί από μία ρωσοευρωπαϊκή κοινοπραξία. «Υπάρχουν ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν δείξει ήδη ενδιαφέρον. Το σχέδιο θα υλοποιηθεί σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τη ρωσική πλευρά», τόνισε.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες κατά τη συνάντηση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και του επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες για την κατάρτιση ενός κειμένου με τις αρμοδιότητες της κάθε πλευράς και το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου, που θα αποτελεί συνέχεια του Turkish Stream. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας εργασίας για την προώθηση της επένδυσης του αγωγού.

image«Μια ελληνορωσική σχέση δυνατή και ισχυρή μπορεί να αλλάξει την εικόνα στην περιοχή μας και τον ευρωπαικό χώρο» δηλωσε ο κ. Λαφαζάνης. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι το έργο του αγωγού θα γίνει με έναν τρόπο απολύτως συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο. Σχολίασε μάλιστα ότι «από την Ελλάδα θα περάσει ο TAP ο οποίος θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο. Δεν δικαιολογείται η Ε.Ε. να δίνει άδεια στον TAP και να μην δώσει σε έναν αγωγό που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα φτάνει στη Fyrom σύμφωνα με τις κοινοτικές προδιαγραφές».

imageΟ Αλεξέι Μίλερ συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ στην πρωινή συνάντηση συμμετείχαν και οι επικεφαλής της ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. 

Ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, δήλωσε πως η η κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αέριου από τα ελληνοτουρικά σύνορα μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη θα μπορούσε να υλοποιηθεί ακόμη και από μία ρωσοευρωπαϊκή κοινοπραξία. Όπως είπε έγιναν διαπραγματεύσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό και η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει το σχέδιο κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αέριου από τα σύνορα με την Τουρκία.

Ads

Σχετικά με τη ρωσοευρωπαϊκή κοινοπραξία είπε πως υπάρχουν ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν δείξει ήδη ενδιαφέρον για συμμετοχή σε αυτό το σχέδιο. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι το σχέδιο αυτό θα υλοποιηθεί σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τη ρωσική πλευρά, υπογράμμισε.

Μάλιστα η Gazprom εγγυάται ότι μέσα από τον αγωγό αυτό που θα διέρχεται μέσα από το ελληνικό έδαφος θα μεταφέρονται έως και 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο. Χωρίς αμφιβολία, είπε, αυτός ο όγκος του μεταφερόμενου φυσικού αέριου θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να εξασφαλίσει τις απαραίτητες πιστώσεις για την υλοποίηση και άλλων προγραμμάτων στη χώρα.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος Ευρώπης – Μόσχας επί… ελληνικού εδάφους

Την ίδια στιγμή από την Κομισιόν αναφέρουν πως η όποια συμφωνία θα αξιολογηθεί. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Ενέργειας Άννα Κάισα Ιτκόνεν τόνισε πως αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει πληροφορίες για να κάνει κάποιο σχόλια. «Δεν υπάρχει καμιά πληροφορία, καθώς ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να αξιολογήσει την όποια συμφωνία ενδέχεται να προκύψει μεταξύ Ελλάδας και Gazprom», είπε.