Ενέκρινε το κυβερνητικό συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο συνεδρίασε το μεσημέρι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, τη μείωση δομών στα τελευταία πέντε υπουργεία (Παιδείας, Άμυνας, Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομίας). Σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, πλέον πιάνεται ο στόχος που είχε τεθεί για τη μείωση του όγκου των διοικητικών δομών κατά 40% με 50% ενώ το δημοσιονομικό όφελος θα ξεπεράσει το 15%.

Ads

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Μανιτάκης ανέφερε ακόμη ότι τώρα ξεκινάει η δεύτερη φάση, που είναι και πιο κρίσιμη, καθώς οι μελέτες θα πρέπει να εφαρμοστούν και να σχεδιαστούν οι νέοι θεσμοί.
 
Παράλληλα με τις εκθέσεις αξιολόγησης και την αναδιάρθρωση, συζητήθηκε και ο συντονισμός σε σχέση με το θέμα της κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων μέχρι το Ιούνιο καθώς και άλλων 12.500 μέχρι τον Δεκέμβριο.
 
Σύμφωνα με τον υπουργό μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013 θα πρέπει να έχουν γίνει 4.000 αποχωρήσεις, αρκετές από τις οποίες θα πρέπει να γίνουν μέχρι τον Ιούνιο.
 
Ο υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συμφωνία με την τρόικα για «1 απόλυση-1 πρόσληψη» (αντί του 1 προς 5), καθώς, όπως επισήμανε, 10.000 διοριστέοι στο δημόσιο περιμένουν για χρόνια το διορισμό τους παρότι έχουν περάσει στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
 
Στην τελική ευθεία η διαδικασία μετάταξης των 1.891 υπαλλήλων
 
Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία εισήλθε η διαδικασία μετάταξης των 1.891 υπαλλήλων, όπως ανακοινώθηκε από το ΑΣΕΠ.
 
Οι πίνακες με τα οριστικά αποτελέσματα απεστάλησαν στον αρμόδιο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να εκδώσει τη σχετική απόφαση μετάταξής τους.
 
Παράλληλα, σήμερα αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ τα οριστικά αποτελέσματα που αφορούν στην κινητικότητα των υπαλλήλων ΙΔΑΧ ΔΕ Διοικητικών ειδικοτήτων, οι οποίοι τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, λόγω κατάργησης των θέσεών τους.
 
Όπως αναφέρει η ανεξάρτητη Αρχή, τα οριστικά αποτελέσματα περιλαμβάνουν τους εξής πίνακες:

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Μανιτάκη
 
«Η κυβέρνηση και η τρόικα, σύμφωνα με εξαγγελίες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επιμένουν στην απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων και στη δραστική κατάργηση φορέων και οργανισμών, ενώ γνωρίζει ότι το πρόβλημα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης δεν είναι αριθμητικό», αναφέρει ο υπεύθυνος του τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος.
 
«Άλλωστε, με στοιχεία του υπουργείου, οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι είναι οι λιγότεροι στην ευρωζώνη των 17 και στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, αφού δεν υπάρχει χώρα του πλανήτη με 11.000.000 πληθυσμό και τέτοια διασπορά του εθνικού κορμού, που να διαθέτει τόσο μικρό αριθμό δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, το ίδιο το υπουργείο μας ενημερώνει ότι υπηρετούν 628.412 δημόσιοι υπάλληλοι, εκ των οποίων 52.000 αορίστου χρόνου, 38.207 συμβασιούχοι κάθε είδους και 1.844 μετακλητοί υπάλληλοι», επισημαίνει ο κ. Μητρόπουλος και συνεχίζει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συκοφαντήθηκε και οι δημοσιοϋπαλληλικές οργανώσεις λοιδορήθηκαν, όταν επιχείρησαν να ψελλίσουν την αλήθεια αναφορικά με την κατάσταση της δημόσιας διοίκησης». 

ΑΝΕΛ: Νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο κ. Στουρνάρας
 
Οι δηλώσεις του Αντώνη Μανιτάκη για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου δεν έχουν πια ούτε αξιοπιστία ούτε σημασία γιατί διαρκώς αυτοαναιρείται αλλά και γιατί τον υποκαθιστά εκ των πραγμάτων πλέον ο κ. Στουρνάρας, σχολίασε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
 
«Σήμερα μάλιστα έλαβα σε απάντηση της με αριθμό 8389/12.3.2013 σχετικής ερώτησής μου για το καθεστώς των διαθεσιμοτήτων – απολύσεων, τη διευκρίνιση εκ μέρους του κ. Μανιτάκη ότι «αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο και διαβιβάζουμε φωτοαντίγραφο της εν λόγω ερώτησης. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι τα λόγια περιττεύουν», πρόσθεσε η βουλευτής.

Ads