Σε συμφωνία κατέληξαν οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το πλαφόν στο φυσικό αέριο, με τη «χρυσή τομή» να βρίσκεται στην απόφαση για ενεργοποίησή του σε τιμή άνω των 180 ευρώ/MWh. 

Ads

Την είδηση έκανε γνωστή ο εκπρόσωπος της Τσεχικής Δημοκρατίας στο Twitter. Υπέρ της συμφωνίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ψήφισαν και οι δύο επιφυλακτικές έως τώρα χώρες, η Γερμανία και η Δανία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ολλανδία και η Αυστρία απείχαν, ενώ η Ουγγαρία ψήφισε κατά.

Η συμφωνία αξιολογείται ως σημαντικό βήμα, καθώς βάζει τέλος στον διχασμό που υπήρξε στην ΕΕ για το ζήτημα. Ωστόσο ο μηχανισμός, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από 15 Φεβρουαρίου, προβλέπει κάποιες κρίσιμες προϋποθέσεις και λεπτομέρειες για την εφαρμογή, που θα μπορούσαν να καταστήσουν τη συμφωνία «κενό γράμμα». Έναν άνευ ουσίας συμβιβασμό των δύο αντιπαρατιθέμενων γκρουπ στην ΕΕ, κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους. 

► Διαβάστε επίσης: Ικανοποίηση Μητσοτάκη για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται όταν η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερβαίνει τα 180 ευρώ για τρείς συνεχόμενες μέρες και η διάρκεια ισχύος του καθορίζεται στον ένα χρόνο. Σχετικά με την αναστολή του Μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς αποφασίστηκε πως, σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του σε κάποιο hub οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις τις χρηματοπιστωτικές αγορές ή τις αγορές φυσικού αερίου, η Επιτροπή μπορεί να εξαιρεί ορισμένα παράγωγα από την εφαρμογή του μηχανισμού.

Η σημαντικότερη όμως λεπτομέρεια που προβλέπεται στη συμφωνία, όπως είχε διαρρεύσει νωρίτερα το Reuters αποκαλύπτοντας το προσχέδιο της πρότασης, αφορά τη σύνδεση της ενεργοποίησης του μηχανισμού με την τιμή του LNG, του υγροποιημένου φυσικού αερίου. 

Συγκεκριμενα η «ρήτρα LNG» προβλέπει πρώτον πως για την επιβολή πλαφόν η διαφορά του φυσικού αερίου με το LNG θα πρέπει να ξεπερνάει τα 35 ευρώ και επιπλέον εάν η τιμή αναφοράς του LNG στην παγκόσμια αγορά ανέβει πάνω από το επίπεδο των 180 ευρώ, τότε το όριο για το πλαφόν της τιμής του αερίου της ΕΕ θα αυξηθεί κινούμενο πάντοτε στα 35 ευρώ ανά MWh πάνω από την τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Πρακτικά δεν μιλούμε για ένα σταθερό πλαφόν αλλά για ένα «δυναμικό». 

Η εν λόγω ρήτρα, όπως είχε επισημανθεί σε προηγούμενο ρεπορτάζ του Tvxs.gr, σημαίνει πρακτικά ότι η ενεργοποίηση του πλαφόν θα παραμείνει δύσκολη, ενώ ο πυρήνας του σχεδίου εξακολουθεί να δίνει προτεραιότητα στη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της Ε.Ε. και όχι στη μείωση του ενεργειακού κόστους. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι πολέμιοι του πλαφόν αποφάσισαν να συμφωνήσουν σε αυτήν τη συμβιβαστική πρόταση. 

Επιπλέον, όπως είπε η Επίτροπος Ενέργειας της Κομισιόν η συμφωνία περιλαμβάνει και «διασφαλίσεις», υπογραμμίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να αναστείλει τον μηχανισμό αν η ανάλυση που θα κάνουν οι ρυθμιστικές αρχές δείξουν ότι τα ρίσκα είναι περισσότερα από τα οφέλη.

Υπενθυμίζεται πως οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη κινούνται το τελευταίο διάστημα στο επίπεδο των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μειωμένο σε σχέση με την «έκρηξη» της πρώτης φάσης της ενεργειακής κρίσης, αλλά πολύ πάνω από τον μέσο όρο για αυτήν την εποχή του χρόνου. Μάλιστα, βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων, οι υψηλές τιμές θα διατηρηθούν και το επόμενο έτος. 

► Διαβάστε επίσης: Μόσχα: «Απαράδεκτο» το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου