Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε, μέσω της επίσημης σελίδας του, ότι Ελλάδα και Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία, στο πλαίσιο του διαλόγου για τη δημιουργία ενός μηχανισμού αποτροπής σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Ads

Υπενθυμίζεται πως η ανακοίνωση της έναρξης των εν λόγω συζητήσεων – και πάλι από το ΝΑΤΟ – είχε προκαλέσει αντιδράσεις από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία αρχικά διέψευσε την πληροφορία ωστόσο στη συνέχεια παραδέχτηκε πως πρόκειται για «τεχνικές συζητήσεις». Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ είχε δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ «προορίζονται να συμπληρώσουν την πρωτοβουλία της Γερμανίας για πολιτική συμφωνία αποκλιμάκωσης μεταξύ των δύο πλευρών». 

Σήμερα, 15 ημέρες μετά την ενημέρωση για συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας – Τουρκίας στις Βρυξέλλες, και πάλι το ΝΑΤΟ, χωρίς επίσημη ενημέρωση απο την ελληνική κυβέρνηση, ανακοίνωσε πως οι δύο πλευρές κατέληξαν σε οριστική συμφωνία. «Μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των Στρατιωτικών Εκπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δημιουργήθηκε διμερής στρατιωτικός μηχανισμός αποφυγής εμπλοκής, την Πέμπτη (1 Οκτωβρίου 2020). Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ανοιχτής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης στη θάλασσα ή στον αέρα» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συμμαχίας. 

«Οι τεχνικές συνομιλίες αποκλιμάκωσης της έντασης, που ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, ξεκίνησαν από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά από υψηλού επιπέδου επαφές με την Ελλάδα και την Τουρκία», αναφέρει το ανακοινωθέν με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ να δηλώνει: «Χαιρετίζω τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποκλιμάκωσης, που επιτυγχάνεται μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Ελλάδας και της Τουρκίας, που εκτιμούν και οι δύο Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία του χώρου για διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υποκείμενης διαφωνίας και είμαστε έτοιμοι να την αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους». 

Ads

«Η στρατιωτική αποκλιμάκωσης μεταξύ των συμμάχων είναι ένας ρόλος που έπαιξε το ΝΑΤΟ στο παρελθόν. Στη δεκαετία του 1990, το ΝΑΤΟ βοήθησε στη δημιουργία ενός παρόμοιου μηχανισμού στην περιοχή, ο οποίος ήταν αποτελεσματικός στη μείωση των εντάσεων και στην παροχή ευρύτερων διπλωματικών συνομιλιών», προσθέτει ο Γενς Στόλτενμπεργκ. 

«Απαράδεκτη η κυβέρνηση, μαθαίνουμε από τρίτους για συμφωνίες»

Μετά τις ανακοινώσεις από το ΝΑΤΟ, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη διαφάνειας. Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει: 

«Οι συνομιλίες με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ που “δεν ήταν συνομιλίες”, ανακοινώθηκαν από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ. Καλωσορίστηκαν από τον κ. Πομπέο. Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου μας ενημέρωσε ότι αφορούν “μηχανισμό για τον αέρα, θάλασσα και σύνορα στο Αιγαίο. Και σήμερα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ανακοινώνει ότι συμφωνήθηκε “μηχανισμός αποκλιμάκωσης”. Ευχαριστούμε τους ανωτέρω για την ενημέρωση. Η έλλειψη διαφάνειας από την κυβέρνηση για ακόμη μία διαδικασία στην οποία σύρρεται εν κρυπτώ και μία συμφωνία που μαθαίνουμε από τρίτους είναι απαράδεκτη».