Απολογούμενη βρίσκεται για μία ακόμη φορά η Ελλάδα απέναντι στην Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), η οποία με πρόσφατη έκθεσή της κάνει λόγο για ελάχιστη πρόοδο τα τελευταία δέκα χρόνια στις συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές, θέτοντας ευθέως ζήτημα ανάκτησης του ελέγχου από το ίδιο το Κράτος .
 
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη – στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκουν οι φυλακές εδώ και τρία χρόνια – στα περισσότερα καταστήματα κράτησης η πληρότητα ξεπερνά κατά πολύ το 100%, φτάνοντας έως και το 239%, και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας. Στον αντίποδα, όπως διαπιστώνει στην έκθεση της η CPT, ο αριθμός των υπαλλήλων είναι τόσο μικρός που στον Κορυδαλλό «η φυλακή “λειτουργούσε” μόνο λόγω του γεγονότος ότι οι υπάλληλοι βοηθούνταν από ορισμένους κρατούμενους οι οποίοι ουσιαστικά εκτελούσαν καθήκοντα σωφρονιστικού υπαλλήλου».
 
Κρίνοντας ότι η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές είναι τόσο κακή και χωρίς προοπτική ουσιαστικής βελτίωσης, οι Ευρωπαίοι ειδικοί απειλούν με δημόσια δήλωση, κάτι που συμβαίνει εάν το υπό εξέταση κράτος «δεν συνεργάζεται ή αρνείται να βελτιώσει την κατάσταση σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής».
 
«‘Το Εξπρές του Μεσονυχτίου‘ ωχριούσε μπροστά σε αυτό που αντικρύσαμε»
 
Η CPT συντάσσει εκθέσεις για τα καταστήματα κράτησης των κρατών-μελών της ΕΕ, μετά από επισκέψεις που πραγματοποιεί σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές. Μία από τις δομές που επισκέφθηκε η αντιπροσωπεία της CPT το φθινόπωρο του 2021 ήταν η Ψυχιατρική Μονάδα Κρατουμένων Κορυδαλλού. «Για ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο που φιλοξενεί 160 ασθενείς, δεν υπήρχε κανένας μόνιμος ψυχίατρος και μόνο 15 ώρες εβδομαδιαίας ψυχιατρικής εισόδου από πέντε διαφορετικούς γιατρούς. Επιπλέον, υπήρχαν μόνο δύο νοσηλεύτριες πλήρους απασχόλησης, η μία εκ των οποίων τέθηκε σε διαθεσιμότητα επειδή αρνήθηκε να εμβολιαστεί κατά του Covid-19», καταγράφηκε μεταξύ άλλων στην έκθεση για την Ελλάδα.
 
Συνομιλητής του tvxs.gr που είχε επισκεφθεί το Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού πριν μερικά χρόνια επιβεβαιώνει τις τραγικές συνθήκες. «Άνθρωποι κυκλοφορούσαν γυμνοί, σε άθλια κατάσταση στα λεγόμενα ‘μπλε κελιά’. Οι συνθήκες ήταν τρομακτικές, ‘το Εξπρές του Μεσονυχτίου‘ ωχριούσε μπροστά σε αυτό που αντικρύσαμε», μας είπε.
 
90% το όριο πληρότητας, 150 και 200% σε ελληνικές φυλακές
 
Από την έκθεση της CPT προκύπτει ότι ο υπερπληθυσμός είναι το βασικότερο, μαζί με την έλλειψη προσωπικού, πρόβλημα των ελληνικών φυλακών. Παρόλο που στη ‘Λευκή Βίβλο’ του Συμβουλίου της Ευρώπης, το όριο ασφαλείας στην πληρότητα κάθε καταστήματος ορίζεται στο 90%, τα στοιχεία που ανανεώνει κάθε μήνα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δίνουν εικόνα απόλυτου συνωστισμού.
 
Συγκεκριμένα, η πληρότητα την 1η Σεπτεμβρίου 2022 στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα ήταν 148%, στο αντίστοιχο του Βόλου 193%, στο κατάστημα Κράτησης Ιωαννίνων 158%, παρόμοια στην Κέρκυρα, στο Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής έφτασε το 200% ενώ αποκορύφωμα συνωστισμού καταγράφηκε στο Κατάστημα Κράτησης Τρίπολης με 239%.
 

Αναλυτικά τα στοιχεία εδώ: