Με πρωτοβουλία πολιτών από τις Κυκλάδες ξεκίνησε συλλογή υπογραφών διεκδικώντας την επιστροφή των 161 αρχαιοτήτων κυκλαδικού πολιτισμού, που μέσω νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού η κυβέρνηση παραχωρεί στο νεοσύστατο Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού με έδρα το Ντελαγουέρ.

Ads

►Διαβάστε επίσης: Με επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου η Μενδώνη για τις κλεμμένες αρχαιότητες της Νέας Υόρκης

Οι υπογράφοντες του ψηφίσματος στην διαδικτυακή πλατφόρμα Avaaz, το οποίο θα επιδοθεί στον πρόεδρο της Βουλής και στο αρμόδιο υπουργείο, λένε «ΟΧΙ στο ξεπούλημα των πολιτιστικών μας θησαυρών στους ξένους πολύ περισσότερο σε εμπόρους-συλλέκτες αρχαιοτήτων που προέρχονται από αρχαιοκαπηλία και λαθρανασκαφές» και στην «επιχειρούμενη νομιμοποίηση από τη Βουλή της αρχαιοκαπηλικής συλλογής με τους 161 θησαυρούς του κυκλαδικού πολιτισμού, κυρίως με κυκλαδικά ειδώλια».

Το κείμενο απευθύνεται στους βουλευτές κάνοντας έκκληση να καταψηφίσουν το σχέδιο νόμου που «οδηγεί την πολιτεία να συναλλάσσεται με λαθρέμπορους αρχαιοτήτων, με αρχαιοκάπηλους και συλλέκτες κλεμμένων θησαυρών.

Ads

Καλούμε την κυβέρνηση να διεκδικήσει νομικά τη συλλογή με τους κλεμμένους θησαυρούς, όπως προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος, ώστε αυτά να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να παραδοθούν στο Ελληνικό Δημόσιο, στο οποίο ανήκουν σύμφωνα με το Σύνταγμα».

Το ν/σ για τα 161 αρχαιότητες, που είχαν βγει από την Ελλάδα ως προϊόντα λαθρανασκαφών και ανήκαν στην ιδιωτική συλλογή Αμερικανού δισεκατομμυριούχου, έχει προκαλέσει πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25, τόσο σε χωριστές ανακοινώσεις όσο και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, αλλά και πανεπιστημιακών, στελεχών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Τελευτά ηχηρή παρέμβαση ήρθε από την Μαρία Καραμανώφ, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και τ. αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία κάνει λόγο για σύμβαση επωφελή για τον ιδιώτη κάτοχο της συλλογής, πολλαπλώς επικερδή για το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης αλλά επαχθή και απαξιωτική για το Ελληνικό Δημόσιο.