Σε βαθμό κακουργήματος κατηγορούνται για υπεξαίρεση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ και ψευδή βεβαίωση – νόθευση κατά συναυτουργία 3 τελωνειακοί υπάλληλοι που υπηρετούν σε τελωνείο της δυτικής Αττικής.

Ads

Ειδικότερα σύμφωνα με την κατηγορία οι τελωνειακοί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία από τη διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛΑΣ, κατηγορούνται ότι συμπλήρωναν ψεύτικα πρωτόκολλα καταστροφών λαθραίων τσιγάρων τα οποία είχαν κατασχεθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και στη συνέχεια τα επέστρεψαν στους λαθρέμπορους για να τα προωθήσουν στην αγορά.

Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι προέβαιναν σε αυτές τις ενέργειες εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι λόγω της θέσης τους αποτελούσαν την Επιτροπή Καταστροφών της υπηρεσίας τους. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ερευνούσε την υπόθεση από το Δεκέμβριο το 2009. Από την έρευνα προέκυψε ότι το Δεκέμβριο του 2009 ένας από τους κατηγορούμενους είχε παραλάβει από υπαλλήλους τις υπηρεσίας ειδικών ελέγχων (ΥΠΕΕ) ποσότητα λαθραίων τσιγάρων 860.390 πακέτων, σε 1.712 χαρτοκιβώτια που προορίζονταν για καταστροφή. Το Δεκέμβριο συντάχτηκε πρωτόκολλο καταστροφής από επιτροπή με μέλη τους 3 κατηγορούμενους ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες καταστράφηκε ελάχιστη ποσότητα των κατασχεμένων.

Σύμφωνα με τη δικογραφία οι διαφυγόντες φόροι για το Ελληνικό Δημόσιο από την συγκεκριμένη ποσότητα τσιγάρων ανέρχονται σε 2.500.000 ευρώ.

Ads

Η δικογραφία απεστάλη στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.